Već pet osoba u 40 dana preminulo od smrzavanja u BiH

Vijesti 10. feb 201513:37 > 13:44
REUTERS/Heinz-Peter Bader

Zbog hladnog vremena i niskih temperatura popraćenih snježnim padavinama u Bosni i Hercegovini je od početka godine usljed smrzavanja umrlo pet osoba.

Glasnogovornik komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (MUP SBK) Rusmir Prohan zjavio je da je jučer u devet sati u mjestu Gornje Pećine kod Novog Travnika pronađeno beživotno tijelo muškarca M.T., starog 42 godine.

Peti smrtni slučaj

“Pregledom tijela na licu mjesta ustanovljeno je da smrt nastupila usljed smrzavanja. Na tijelu nije bilo nikakvih povreda koje bi ukazale da smrt nastupila usljed nekog drugog faktora”, rekao je Prohan.

Ovo je peti smrtni slučaj usljed smrzavanja od početka ove godine, odnosno u posljednjih 40 dana.

Podsjetimo, izuzetno niske temperature koje su se par dana pred Novu godinu, kao i 1. i 2. januara, u većem dijelu Bosne i Hercegovine spuštale na oko minus 20 stepeni Celzijusa, odnijele su četiri života – u Zenici, Donjoj Jablanici, Tuzli i Mladikovcu kod Teslića.

U Zenici je 44-godišnji beskućnik E. M. pronađen mrtav 1. januara, u blizini robne kuće “Bosna”. U još dva slučaja, koji su se 2. januara dogodili u Donjoj Jablanici i na području Tuzle, smrt je nastupila kao posljedica smrzavanja. U štali u Donjoj Jablanici pronađeno je beživotno tijelo M. K. (57), a u njivi u Gornjoj Obodnici kod Tuzle policija je pronašla tijelo P. L. (60). Također, u seoskom potoku u Mladikovcu kod Teslića 3. januara pronađeno je beživotno tijelo Milorada Čelića (44) koji se najvjerovatnije smrznuo usljed niskih temperatura.

Obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Mihalj – Blidinje

Prema podacima FHMZ-a, tokom dana očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u sjevernim područjima Bosne, od sredine dana očekuje se kiša i susnježica, a dnevna temperatura kretat će se od minus tri do tri stepena Celzijusa. Slično vrijeme zadržat će se i narednih dana.

Iz BIHAMK-a je navedeno da se u višim predjelima Bosne saobraća po osnježenom kolovozu dok je u nižim predjelima Bosne i u Hercegovini kolovoz mokar i mjestimično klizav. Na dionicama u višim planinskim predjelima obavezna je upotreba lanaca.

Na području jugozapadne Bosne jak vjetar stvara snježne nanose, zbog kojih je u potpunosti obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Mihalj – Blidine. Vozači su upozoreni da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.