Hladno je vrijeme i čajevi se masovno konzumiraju. Postoji li kultura ispijanja čaja kod nas? Pomalo nevjerovatno, ali da.
Litra vruće vode, filter čaja. Proces traje 5 minuta i košta devet konvertibilnih maraka za četiri osobe.
Šangajska priča usred Banjaluke. U čajdžinici “Čaj upet” postoji četrdesetak vrsta čajeva.
Na pitanje koji su najprimamljiviji, vlasnica čajdžinice Branka Lolić je kazala: “To je Žurka u džungli, koji je mješavina crnog i zelenog čaja sa komadićima voća, pa onda Krila anđela – to je biljni čaj sa komadićima ananasa, maka. Interesantni su i nazivi čajeva i okusi”.
Ne prave se Englezi, ali mnogi Banjalučani, ljubitelji čaja, iz radoznalosti probaju nove ukuse.
Svi čajevi se služe sa kandid šećerom i kolačićima, a tu je i pješčani sat da odredi vrijeme kada je čaj spreman za konzumiranje.
Iako je donedavno vladalo mišljenje da čaj ide samo uz gripu, vlasnica čajdžinice “Čaj u pet” kaže da smo itekako u korak sa evropskim standardima u ispijanju čaja.