40 centimetara nasipa dijeli Gradišku od poplave

Vijesti 20. mar 201818:30 > 19:15
N1

Proteklog dana zabilježili smo rekordan vodostaj Save. Talas koji stiže iz Hrvatske trebao bi do sutra proći kroz Gradišku i Srbac. Za sada su nasipi pod kontrolom, no nebranjena područja su ipak pod vodom.

Voda je već treći dan u dvorištima mještana Kobaša. Šest domaćinstava je poplavljeno i osam zaplavljeno, dok je 2 000 hektara obradivih površina u Srpcu pod vodom.

“Nije mi još ušla u kuću ali jeste poplavila sve pomoćne objekte. Nismo još toliko ugroženi ali najgore je što stalno raste. (Rekli ste da ste djecu izmjestili?) Jesmo kod bake i djeda su u drugom selu. Ne mogu biti ovdje, ovo je sad zagađeno”, kazao je Radenko Trifković stanovnik Kobaša kod Srpca.

Na području Srpca su dvije ekipe Civilne zaštite za pružanje pomoći na vodi. Danas su nekoliko puta intervenisali.

“Za sada je bilo dostavljanje hrane i vode u pojedina domaćinstva i intervenisali smo u donošenju sijena za stoku jer su štale uglavnom pod vodom pa su mještani izmjestili stoku i onda smo mi dostavljali hranu. Ne možemo reći da je situacija alarmantna, za sada se to drži pod kontrolom”, kazao je Boris Trninić iz Civilne zaštite.

Vodostaj Save danas je u ovoj opštini dostizao i 990 cm sa tendencijom rasta. Prije dva dana ovdje je uočen kvar na nasipu koji je saniran. Načelnik opštine tvrdi da je sve pod kontrolom.

“Aktivnom inttervencijom velikog broja građevinske operative i ljudi taj dio smo stavili pod kontrolu. Inače situacija je bila nezavidna s obzirom da je voda iz nebranjenog dijela prelazila u branjeni dio opštine”, kazao je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Situaciju na nasipu ali i u poplavljenim područjima provjerila je i premijarka RS Željka Cvijanović. Obećela je da će Vlada sačiniti program podrške opštinama koje su poplavljene te da će se određene mjere sačiniti već u četvrtak 22. marta.

“Naravno da idemo interventno i prema stanovništvu kada su u pitanju poplavljena domaćinstva. Nakon toga će svakako ići pregled kada je u pitanju poljoprivredna infrastruktura i mislim da ćemo vrlo brzo reagovati”, kazala je Željka Cvijanović predsjednica Vlade RS.

Talas koji stiže iz Hrvatske trebao bi proći do sutra. Vodostaj Save u Gradišci je danas dostigao 875 cm, nasip može odbraniti još 40-ak cm da voda ne prodre u grad. Stanovništvo ohrabruje činjenica da su vodostaji Sane, Une i Vrbasa u opadanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.