Pandurević: To je nedopustivo

N1

Inicijativa Denisa Bećirovića da se u Parlamentu BiH raspravlja o Deklaraciji usvojenoj u NSRS nije prihvatljiva poručila je šef kluba SDS u PSBiH Aleksandra Pandurević.

Pandurevićevoj je zapanjujuće da, kako kaže, deklarisani antifašista i istoričar- Denis Bećirović ne prihvata i ne osuđuje zločine iz Drugog svjetskog rata.

“Riječ je o deklaraciji o osudi NDH zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima koju je u NSRS predložio Dragan Čavić”, pojasnila je Pandurević te dodala da se juće smo na Ustavnopravnoj komisiji moglo vidjeti vidjeli da je, kako kaže, intencija gospodina Bećirovića da van snage stavi Deklaraciju NSRS.

“Ne može jedan Parlament stavljati van snage akte drugog Parlamenta, to je nedopustivo”, potcrtala je ova SDS-ova poslanica.

Na današnjoj sjednici PD PSBIH nalazi se i zahtjev Denis Bećirovića koji je od Predstavničkog doma PS BiH traži da se u roku od 30 danaa obavi rasprava o Deklaraciji o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, usvojenoj na sjednici NSRS.

“Druga stvar koja je mene juče zapanjila jeste da makar gospodin Bećirović kao istoričar, i kako se deklariše kao antifašista, još uvijek nije spreman da prihvati i osudi zločin koji se dogodio 40-tih godina prošlog vijeka”, rekla je Pandurevićeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.