Ko su "Noćni vukovi"

Vijesti 21. mar 201817:23 > 19:41
N1

"Noćni vukovi" broje hiljade članova širom zemalja istoka. Predvodi ih Aleksander Zaldostanov zvani Hirurg. Nose glasne vjerske, ali i političke stavove. Kompletna grupa, ali i sam Zaldostanov uživaju podršku Vladimira Putina. Glasni su zagovornici njegove politike.

“Želim da kažem da jedini odgovor koji možemo dati našim neprijateljima jeste naša solidarnost, solidarnost s predsjednikom Rusije i naše jedinstvo. Želim da kažem i da ćemo se i dalje boriti za slobodu, za slobodu od američke demokratije”, poručio je 2016. Alexander Zaldostanov, vođa “Noćnih vukova”.

A Amerika je 2014. godine uvela sankcije Zaldostanovu. Na tzv. “crnoj listi” je i sam klub “Noćni vukovi”. Razlog – učešće ili aktivnosti koje su predstavljale prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nisu dobrodošli i u neke europske zemlje.

“Noćni vukovi” su 25. aprila 2015. krenuli na memorijalnu vožnju od Moskve do Berlina, posvećenu obilježavanju 70 godina od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Graničari Poljske odbili su da ih propuste.

“Nemamo namjeru da zaobiđemo činjenicu da nemamo vize ili da uradimo išta ilegalno. Ne idemo zato tamo. Mi imamo vize. Za dvoje ljudi i mene, dakle za nas troje koji smo aplicirali nisu još odobrene. Svi ostali imaju vize”, kazao je Zaldostanov.

Grupa je stigla u Berlin. Godinu poslije iz Bjelorusije pokušavaju ponovo ući. Poljska ih, kako je prenio Reuters, iz sigurnosnih razloga odbija propustiti.

“Meni konkretno je poništena viza. To je to. Ja sam prijetnja europskoj sigurnosti. Ne mogu ući ni u jednu od Shengenskih zemalja”, tvrdila je Marina Mindolina, članica “Noćnih Vukova”.

“Ništa nam nisu rekli, zašto ne možemo ići kući? Prokleti pasoš. Ovo je Europa”, dodao je Dusan Konya, vođa “Noćnih vukova” u Slovačkoj.

“Noćni vukovi” su sinoć prešli granicu BiH. I prije nego što su stigli sama najava njihove turneje po Balkanu podigla je prašinu.

“Predsjednik Dodik ovim hoće da pokaže kako ima jedan dobar link sa gospodinom Putinom, Rusijom i da prezentuje javnosti da je on njihov igrač. Ono što je najvažnije je da sigurnosne agencije prate šta se dešava”, istakao je Denis Hadžović.

“Ne znam na osnovu čega bi jedna motociklistička organizacija, prilično poznata u regionu, bila proglašena za prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH. Konačno, oni su ranije i dolazili”, podsjetio je Predrag Čeranić.

Ipak, dolaskom “Noćnih vukova” došla su i brojna pitanja. O njihovoj ulozi u Ukrajini, vezama sa Kremljom, vezama sa Miloradom Dodikom, njihovim namjerama. I dok se odgovori kreću od činjenica do sfere nagađanja jasno je ipak da je turneja Ruski Balkan u BiH i prije njhovog dolaska postala pitanje sigurnosti, ali i politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.