Poruka 1.589 djece iz BiH otišla u svijet

Vijesti 21. mar 201818:46 > 21:25
N1

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece sa Down sindromom u Zenici je održana manifestacija pod nazivom "Šarene čarape", kojom se želio oboriti Guinessov rekord u broju osoba koje nose različit par čarapa. Sudeći prema više od hiljadu i po prisutnih u šarenim čarapama, rekord je oboren i sada je potrebna njegova verifikacija.

Svjetski rekord do danas je držala Irska sa 780 učesnika.

1.589 djece i odraslih u šarenim čarapama na jednom mjestu. Svjetski rekord je oboren, a cilj je bio oboriti predrasude prema drugim i drugačijim. Različito društvo je ljepše i bogatije, ističu organizatori, a o boljem životu osoba s Downom i drugim poteškoćama neophodno je svakodnevno pričati, istakao je britanski ambasador u BiH.

“Danas nas 1.589 ljudi je borilo svjetski rekord za ljude sa šarenim čarapama i to je fantastično. Zajedno možemo promijeniti sve i vrlo sam sretan što sam ovdje”, poručuje Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH.

Mališani iz Sarajeva, Tešnja, Maglaja, Zenice, Tuzle uz muziku, ples i glumu pružili su podršku svojim drugarima s Down sindromom i ujedno poslali lekciju odraslima.

“Želimo da pokažemo da oblačenjem šarenih čarapa, da oni nisu različiti, nego da su isti kao i mi. Moja poruka svima je da oni imaju pravo da odrastaju sa ostalima, sa istim pravima kao i mi”, ističe Sarah.

Klub sportsko-ritmičke gimnastike Olimpik u potpunosti provodi inkluziju. Dokaz za to je i njihova tačka cvjetni obruč, koja govori upravo o ljepoti različitosti. Ema Agić već 8 godina trenira ritmičku gimnastiku. Osvojila je brojne medalje, a proglašena je i za mis šarma.

“Najviše volim ritmičku gimnastiku i YouTube”, kaže Ema.

Djeca s Down sindromom svoj potencijal mogu pokazati samo ukoliko su uključena u redovno školovanje i život, ističu stručnjaci. U BiH živi više od hiljadu osoba s Down sindromom, samo dvije su stalno zaposlene. Pomaka u provedbi inkluzije ima, ali još uvijek nedovoljno.

“Znači da dok su djeca zajedno sa svojim vršnjacima u redovnim vrtićima, u redovnim školama, a kasnije da mogu da rade zajedno opet sa svojim vršnjacima na otvorenom tržištu rada. To je jedan san koji mi sanjamo i borimo se svaki dan za to”, poručuje Maida Agić, Udruženje “Život sa Down sindromom” FBiH.

Iako mnogi žele biti društveno odgovorni, rijetki su poslodavci koji im ukažu povjerenje. Projektom Šarene Čarape, kreativci iz Zenice željeli su ukazati na sve nedostake u bh. Društvu.

“I Vi i ja smo po nečemu različiti, specifični i to bi trebalo da se poštuje, da se shvati kao nešto bogato, a ne kao nešto od čega bi trebali da zaziremo”, objašnjava Majda Turkić, Uduženje Kreativci, Zenica.

Jačanje društvene inkluzije i položaja marginaliziranih grupacilj je današnje manifestacije. Nakon obaranja rekorda slijedi njegova autentifikacija od Guinessa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.