"Buka i Bijes" – moto narednog festivala Sarajevska zima

Vijesti 22. mar 201810:14 > 10:18
N1

Direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić noćas se tačno u ponoć na Trgu fra Grge Martića, nakon promocije projekta Sarajevo kulturna prijestolnica Evrope, zahvalio svim umjetnicima, građanima i medijima koji su učestvovali u programima 34. Festivala,

Ovogodišnji festival je održan pod motom “Drugo lice svijeta”, što su zajedno bili posvećeni baštini i budućnosti BiH, Evrope i svijeta.

Spahić je naglasio da Sarajevo živi između jave i sna, u ritmu “požuri polako”, ali da je vrijeme za novi urbani ritam, za bolje, više, jače.

“Umjetnost, kultura i obrazovanje su pravo i potreba svakog čovjeka i svih generacija”, istaknuo je on.

Na prostoru novog gradskog parka na Marijin dvoru Festival je simbolično obilježio 22. mart, Svjetski dan voda.

Tačno u 00.19 minuta Ibrahim Spahić je objavio da je moto narednog, 35. Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” – “Buka i Bijes”.

Pozvao je sve umjetnike svijeta da naredne godine predstave svoja djela pobune protiv razaranja prirode i modernog društva pod motom koji će nas, kako je ustvrdio, “pokrenuti da planeta Zemlja, naša jedinstvena zajednička kuća živi u znaku narodne mudrosti – Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna”, saopćeno je iz Festivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.