VIDEO| Zavirite u bh. mjesto "skriveno" od svijeta

Vijesti 25. mar 201819:09 > 19:42
N1

Ovo je priča o jednom slabo poznatom, zabačenom i zaboravljenom mjestu u BiH - mjestu koje nosi brojne "epitete". Riječ je o najmlađoj, najmanjoj i najruralnijoj opštini čiji je načelnik najmlađi načelnik u Federaciji BiH - opština Dobretići.

Nakon rata šesta je najrazrušenija opština u BiH gdje i danas nije obnovljena većina kuća. Danas ovdje stalno živi tri stotine osoba, a u lokalnim školskim klupama je 16. djece. Ali sasvim normalan život ovdje, itekako, se odvija.

Središnja Bosna, između Travnika i Jajca, na padinama manje poznate planine Ranče, na površini od 65 km četvornih, na visini od 1.000 metara nadmorske visine, smješteno je ovo malo mjesto – Dobretići.

Gotovo pa skriveno od očiju cijeloga svijeta, do ovoga malog mjesta stiže se zabačenim, makadamskim putem. Pogled iz daljine – porušene kuće, prazne ulice i pogled u zaboravljeni svijet. Silazak u samo središte ove općine tek odaje prve znakove život.

To je slika najmlađe, najmanje i najruralnije općine u FBiH. Općine na čijem je samom čelu i najmlađi načelnik – Ivo Čakarić. Ovaj 27-ogodišnji mladić svoje rodno mjesto napustio je sa dvije godine zbog rata. Dva desetljeća poslije, nakon života u Hrvatskoj, grad, buku i život na asfaltu preko noći odlučio je zamjeniti svojom rodnom grudom.

Odlučio sam napustiti Rijeku, posao na fakultetu, jer srce me vuklo u zavičaj. Dobio sam izbore, a nakon nekog vremena shvatio sam da je to bila prava odluka i sretan sam što sam nakon 24 godine osjetio radost življenja na rodnoj grudi“, rekao je Ivo Čakarić, načelnik Općine Dobretići

No, povratak na rodnu grudu nije povukao sve. Prije rata ovdje je živjelo oko 4.700 stanvnika. Danas po posljednjem popisu 1.629. No u Dobretićima ih danas živi blizu 300. Od nekada 1.200 učenika u ovoj školi, danas je u školskim klupama njih tek 16. Ovdje je danas nastanjena većinom starija populacija.

Dobretići danas kao svaka prava općina ima crkvu, poštu, elektorprivredu, školu, zgradu općine. No, ne i trgovinu.

Ali mjesna kafana – ovdje je žila kucavica ovoga mjesta. Jedino mjesto okupljanja, razgovora i smijeha za lokalno stanovništvo.

Jozo i Nikola ovdje su svakoga dana, stalne mušterije.

Da nije kafane ja ne znam što bi mi gdje bi se okupljali, nema ništa. Da nam nije nje ne znam što bi mi stari radili. Ne možemo u grad otići, nigdje“, rekao je Nikola Slipčević.

Jozo dodaje:: “Ja pijem nes… Ne smijem ništa, pijem lijekove, ponekada pivo, ali… cijene su dobre baš za nas starce.”

Već 18 godina Gordana Ilinković vlasnica je ovog ugostiteljskog objekta. Trgovina koju je ranije imala je propala, ali je kafić koji drži za ovu ženu – biznis koji se isplati.

Zadovoljna sam, gosti su dobri i poznajemo se. Volim ovaj posao i kao dijete sam bila s roditeljima u kafani. Ja samo znam ovo raditi i ne znam gdje bi drugdje mogla raditi i živjeti“, govori Gordana Ilinković, vlasnica kafića.

Ovu malu općinu krasi još jedan veoma neobičan podatak. U selu Brnjići na gotovo 1.500 metara NV nalazi se i najviše stalno naseljena kuća u BiH. Kuća je to šestočlane obitelji Jurić. Iako najneobičnija kuća u BiH u njoj se živi sasvim običan život.

Dobar život, u svom na svom. Imamo, ni gladni ni žedni, imamo što obući, a treba raditi…. Vunu predem i čarape pletem od ovoga pošto je zima nosimo pape. I tako mi dani prolaze, noge me bole, ne mogu nikamo otići. Slabo tko dolazi, ljeti i nekako, zimi slabo i onda kada netko dođe, željni smo progovoriti“, rekao je Mare Jurić, selo Brnjići.

Od završetka rata do danas u ovom selu rođena su samo dva djeteta. I to baš u ovoj kući. 23-godišnjoj majci Valentini ovo je život kakav je uvijek željela. 

Valentina Jurić, selo Brnjići: “Malo oko djece, goveda, devera se ova zima, ima se internet, nije kao prije. I radi se i tako prolazi svaki dan. Ja jesam sretna, djeca su zdrava, muž radi, ali meni je super. Bar je čovjek miran, nema tračeva i svađa. Radiš i to je to.

Za ove ljude u ovoj kući budućnost nije upitna. S toliko epiteta, a toliko zaboravljenosti, ova općina – unatoč svemu nastavlja disati svojim svakodnevnim životom. Životom koji se u čak 9 mjeseci u godini, kao rijetko gdje u državi – živi ni manje ni više nego pod snijegom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.