26 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

Vijesti 26. mar 201821:16 > 22:02
N1

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca obilježena je 26. godišnjica stradanja Srba u Sijekovcu. Zločin su počinili pripadnici HOS-a uz pomoć paravojnih formacijama iz BiH. Za ubistvo 46 civila osuđeno je jedno lice.

Svijeće i cvijeće u dvorištu porodične kuće Zečević.Na ovom mjestu je, 26. mar ta 1992. stradalo na desetine stanovnika Sijekovca.

“Meni su ubili svekra Jovana, muža Milana, djevera Petra, djevera Vasu, ovdje su nam ubili komšije Luku, njegoovog sina Željku i sina Dragana, ubili su Sretu Trivića, njegova je kuća tu malo više, ubili su Mirka Radanovića njegova je kuća porušena, nema je samo je ostao temelj”, kazla je mještanka Jelica Zečević.

46 stanovnika Sjekovca je ubijeno za dva dana. Sa ovog mjesta ratni vihor se proširio prema Boru i Odžaku gdje su formirani logori.

Marko Grabovac iz Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Brod je kazao: “U samome Brodu bilo je 10 logora, do sada je pronađeno sedam masovnih grobnica, preko 2.000 od kojih je veliki broj ubijen i još uvijek ih tražimo.”

Za zločine u Sijekovcu na 10 godina je osuđen Zemir Kovačević pripadnik HVO. Optužnica je teretila još nekoliko lica međuutim ti postupci pred Sudom BiH još nisu dobio epilog.

“Ovo je podsjećanje na najstariju otvorenu ranu koja nije zarasla, a nije zarasla zato što oni koji su počinili zločin nisu odgovarali”, naveo je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a.

Parastos je danas služio vladika zvorničko-tuzlanski Fotije. Vijence su položili politički predstavnici Republike Srpske i predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg rata.

“Ovo je egzaktan primjer zločina nad nedužnim civilima, ljudi su napadnuti u svojim kućama i pobijene su čitave porodice”, izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

“Praštati moramo ali isto tako ovaj zločin kao i mnogobrojne druge koji su se desili nad srpskim narodom zaboraviti ne smijemo”, rekao je Vukota Govedarica ispred delegacije NSRS.

Nakon odlaska delegacija prevoznim sredstvima
u Sijekovcu i dalje srušene, zapuštene i prazne kuće svjedoče o ratnim dešavanjima sa početka devedesetih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.