Kapetanović o izjavi Petir: Nekorektan i nediplomatski gest

Vijesti 27. mar 201808:51 > 08:59
N1

Nermina Kapetanović zamjenica Predsjedavajuće zajedničke komisije za evropske integracije, Komisije za vanjske poslove PS BiH kao i zastupnica u državnom Parlamentu gostovala je u jutarnjem programu N1 televizije.

Komentarisali ste navode hrvatske zastupnice u EU parlamentu, Marijane Petir koja je na sjednici Pododbora za Sigurnost i obranu, te Odbora za vanjske poslove kazala da navodni strani borci radikalizuju muslimansko stanovništvo u BiH i “vehabijskim naseljima” koja niču uz granicu i prijete Hrvatskoj. Rekli ste da ovakve izjave nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Smatram da zastupnici Hrvatske u Evropskom parlamentu nanose direktnu i veliku štetu BiH. Iznijeti takve kvalifikacije kakve je Marijana Petir izrekla u Pododboru za sigurnost Odbora za vanjske poslove EP koji je direktno involviran za stanje u BiH i donošenje odluke o sticanju kandidatskog statusa BiH. Izreći takvu kvalifikaciju u oficijelnom Briselu, koja ne korenspondira sa realnom stvarnošću, za mene predstavlja nekorektan i nediplomatski gest. To nije dobar odraz dobrog parlamentarizma, a kamoli dobrosusjedskih odnosa“, izjavila je Kapetanović.

Kapetanović je kazala da joj nije jasno otkud hrvatskim parlamentarcima takvi podaci.

Nevjerovatno je otkud hrvatskim parlamentarcima, ne samo Petir već i još nekim kolegama podaci o nekakvim vehabijskim podacima o kojima naše sigurnosne službe nemaju nikakve podatke. Otkud priča o hiljadama vehabija koje su navodno u BiH, a obavještajne službe tvrde da ih ima 120, od kojih je većina krivično procesuirana, a ostali su pod strogim policijskim nadzorom“, rekla je zastupnica u Parlamentu BiH.

Gošća jutarnjeg programa N1 televizije se zapitala otkud nekome pravo da ‘baca ljagu na BiH’.

Otkud pravo hrvatskoj europarlamentarki, koja pripada grupaciji kolega koji se s našim HDZ-om deklariraju kao nositelji temeljnim evropskim vrijednosti pravo da baca ljagu na BiH i da priča o činjenici da je zabrinjava sve veći broj žena koje se pokrivaju i građana koji odlaze u džamiju. Izbor vjere je vaša privatna stvar. Ja kao građanka BiH nisam primjetila da je povećan trend pokrivanja marama i kakve to veze ima sa islamskim radikalizmom. Ali odlaženje u džamiju petkom na džumu, ulazeći u tako duboke stvari, to bi bilo kada bismo mi pitali zašto oni idu nedjeljom u crkvu. To se nas ne tiče, to je privatna stvar“, smatra Kapetanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.