Dodik: Budućnost BiH bi bila bolja bez stranaca

Vijesti 28. mar 201817:21 > 21:11
N1

Kakva bi budućnost BiH bila kada bi sjeli političari, bez stranaca? Predsjednik Republike Srpske tvrdi bolja nego sa njima. Vjeruje i trajni mir te evropski prosperitet BiH, što je izjavio u Pressingu na N1.

“Bolja nego sa strancima. Stranci su posijali trajnu nemogućnost da BiH uspije. Strani intervencionizam se smanjuje i u tom pogledu neće se moći obezbjediti kretanje kako je to bilo u prošlosti. Međunarodni odnosi govore da se dogovori u BiH, ako je to moguće. Da međunarodna zajednica nije forsirala samo jednu stranu u BiH, i degenerisala političke elite kod Bošnjaka, koji su uvijek spremni da očekuju da će im stranci riješiti riješenje – možda bi se mogao i desiti neki dogovor. Ovako to sigurno neće. Bošnjaci čekaju da im stranci obavljaju poslove. Mi to ne prihvatamo. Zato mislim da ovo što rade stranci ovdje nije dobro. Zemlja je okupirana i treba je osloboditi od stranaca”.

Na najave o otcijepljenju, formiranju trećeg entiteta – Bakir Izetbegović je rekao da ništa od toga ne može “bez rata”. Hoće li biti mira? Dodik je to obrazložio ovako:

“Ma kakvog rata. Mir je trajan. Vjerujem u trajnost mira ovdje, kao i što vjerujem da to što Bakir Izetbegović govori je čista glupost. Možemo i razlagati. Izetbegović bi morao da zna da se ni sa jednom legalnom formacijom ne može se napasti bilo koga. Da bi upotrijebio vojsku BiH – mora da bude odluka Predsjedništva. Bez obzira ko bio član Predsjedništva, Srbin, Hrvat nikada ne bi donio odluku da vojska Bosne i Hercegovine napadne recimo Republiku Srpsku. Niti bi čak i ako se to desi, niti bi Srbi u okviru te vojske bili spremni da izvrše takav nalog.

Ako bi to činio s policijom Federacije, vjerujemo da bi teško dobio tu odluku. Sa stanovišta podrške Hrvata. Ako bi dobio, onda bi s tom policijom morao da napadne Republiku Srpsku. Što bi govorilo o tome da to nije legitimno. Ako ni jedno ni drugo ne može, ako bi formirao jedinice od Bošnjaka, kako bi se obračunali u ratu sa Srbima i Hrvatima, onda to čini paravojne formacije. Prema tome Bakir Izetbegović lupa gluposti i to je nešto što je njemu svojstveno.

Sva pitanja o kojima smo pričali večeras ovdje su politički legitimna. O njima treba razgovarati. Jedino što se slažem, da međunarodna zajednica uradi jeste da spriječi bilo kakav sukob. A da je nema u političkom procesu i odlukama. Za bilo kakvim nasiljem – da će tu biti međunarodna zajednica da to spriječi. U tom pogledu prihvatam njihovo priustvo ovdje.

Ne može Bakir Izetbegović i Bošnjaci ništa spriječiti ovdje. Ovdje je problem međunarodngo konteksta. Je li vi mislite da bi Bošnjaci mogli da spriječe formiranje trećeg entiteta da nije međunarodne zajednice i pritisak Amerike prema Hrvatima.”

Najavljuju se nove NATO baze u BiH. Rusija bi mogla instalirati svoje baze, kakve su to najave?

“Opšta je konfuzija i sukob na globalnom nivou. Radujem se pomaku u smislu smirivanja strasti na globalnom nivou. Očigledno je da se vrši satanizacija Rusije sa stanovišta Zapada i pokušavanje u svrstavanje za jedne ili za druge. Mi mislimo da treba imati dobre odnose, istrajati na evropskom putu Republike Srpske i BiH, i da taj evropski put treba da BiH dovede što prije u status kandidata za članstvo. Što se tiče Rusije, mi ćemo nastaviti da sa njima sarađujemo na svim ekonomskim, kulturnim, obrazovnim i svim pitanjima koje smo imali do sada”, bile su posljednje riječi Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske u Pressingu na N1. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.