Ferguson za N1: Situacija u BiH je uvijek komplikovana

Vijesti 29. mar 201809:10 > 09:29
N1

Situacija u BiH je uvijek komplikovana, na ovaj ili onaj način. Mislim da se sada ne razlikuje, a dolaze i izbori u oktobru i još imamo hitnu potrebu da se političke stranke dogovore kako će implementirati rezultati izbora nakon što se održe, izjavio je za N1 ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Gostujući u jutarnjem programu N1 televizije, ambasador Ferguson je kazao da je u BiH trenutno povećana nestabilnost u vladama i parlamentima što rezultira usporavanje reformi.

Ali imali smo i dobrih vijesti, kao kada je BiH predala odgovore na Upitnik, a prije toga početkom godine neke od važnih reformi su usvojene. Uvijek je pomiješana slika, ali bi željeli vidjeti brže postizanje napretka.”

Da li će Međunarodna zajednica intervenisati po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH?

Ne želim spekulisati šta će se desiti. Ono što se treba desiti jeste da politički lideri ove zemlje preuzmu odgovornost za funkcionisanje političkog sistema. Američka mabasada je medijator u tom procesu, u razgovoru političkih stranaka. To će ovu zemlju približiti evropskim standardima i omogućiti da se izbori održe i da se bez zadrške implementiraju rezultati izbora“, smatra ambasador Velike Britanije u BiH.

Vi i šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton ste pozvali vlasti u Federaciji BIH da prestanu blokade u svim institucijama i da prionu na posao, međutim nisu vas poslušali.

Federalna vlada i parlament se skoro nisu sastajali ove godine. Uvijek je teško za stranog ambasadora da zna zašto se ove stvari dešavaju, ali ako su izvještaji tačni da je zbog rasprava osoba na različitim pozicijama to je zaista razočaravajuće. Reći ću vam da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva planira investirati više 10 miliona KM da uvede novi sistem u BiH koji će omogućiti da se nove kompanije registruju online, puno brže i efikasnije nego što je trenutno. To je važno za poduzetnike i investitore. Ali zakon koji treba podržati taj sistem još nije usvojen od strane federalne vlade niti u NSRS. Ovakve odluke ne bi trebale biti političke, već bi se svi trebali složiti da BiH treba biti bolja zemlja za poslovanje.”

Da li bi situacija u BiH, odnosno ponašanje političara bilo drugačije, da je Međunarodna zajednica koristila Bonske ovlasti?

Mislim da ono što ja kažem ne bi trebalo biti ključno. Političari bi trebali odgovarati na ono što kažu građani”, smatra ambasador Ferguson koji je dodao: “Mi svjedočimo određenim rezultatima, zemlja ide naprijed, sporije nego što bi trebalo, ali ide. Ako se Međunarodna zajednica vrati na ono što je bilo prije 10 godina, bio bi to veliki udarac za ovu zemlju i njenu za težnju ka EU. Ako MZ mora raditi sve, onda to nije dobar signal za EU i za građane.

Kako gledate na situaciju u Europi, dodatno se usložnila nakon što je došlo do trovanja špijuna na teritoriji Velike Britanije. Kako Vi gledate na taj događaj i sve što je uslijedilo nakon toga te kako podržavate BiH na putu ka EU kada je Velika Britanija odlučila da je napusti?

Mi smo drugačija zemlja, imamo drugačiju istoriju i naši građani su donijeli drugačiju odluku. Vaši lideri su se prijavili da se pridruže EU u momentu kada mi napuštamo, ali mi podržavamo i poštujemo vašu odluku. 70 posto vaše trgovine je sa EU. Iako napuštamo EU, nastavit ćemo podržavati BiH i ostale zemlje na Zapadnom Balkanu na putu ka EU. To je važno za vas, svi se slažu i to je pravi pravac za BiH“, rekao je ambasador Ferguson.

Komentarišući trovanje špijuna na teritoriji Velike Britanije, Ferguson je kazao da se radi o ozbiljnoj situaciji i pokušaju ubistva dva civila na britanskom tlu.

To je bila prva upotreba vojnog nervnog otrova u Evropi od 2. Svjetskog rata i to je bilo teško kršenje Konvencije o hemijskom oružju. Moramo stati ujedinjeni i osigurati da se ovako nešto ne ponovi. Vrlo smo ozbiljno odgovorili na to. Mi bi željeli da Rusija objasni kako je vojni nervni otrov, koji proizvodi Rusija i koji ne bi trebao ni postojati, upotrebljen u Velikoj Britaniji. Do sada nismo čuli objašnjenje. Ovo nije samo solidarnost s Ujedinjenim Kraljevstvom već su naši partneri prepoznali da se ovo može desiti u bilo kojem svjetskom gradu, a to niko ne želi. Važno je da radimo na održavanju međunarodne vladavine prava“, poručio je ambasador Ferguson koji svoj mandat u BiH završava u avgustu ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.