Yildirim: Turska će biti uz BiH za članstvo u NATO i EU

Vijesti 29. mar 201813:36 > 13:38
N1

"Velika mi je čast da se nalazim u BiH i da imam priliku da se vidim sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem", rekao je premijer Republike Turske Binali Yildirim.

Odnosi Turske i BiH posjeduju korijenitu prošlost i imaju jednu vrlo dobru budućnost, posebno na Balkanu za uspostavljanje mira i prosperiteta. Činimo konkretne korake na tom putu, Turska je među prvih 10 zemalja po svim ekonomskim kriterijima i mi ostvarujemo nove korake na ekonomskom polju“, kazao je Yildirim.

On je istakao da Turska podržava učlanjenje BiH u NATO alijansu.

Znamo šta je mir i BiH najbolje zna šta je mir. Zbog toga u budućnosti, da se ne bi ponovili bolni događaji, svi sastanci koji će se ostvariti za učlanjenje BiH u NATO alijansu, Turska će nastaviti da bude uz BiH“, dodao je turski premijer.

Premijer Turske je kazao da Turska podržava učlanjenje BiH u Evropsku uniju sa ostalim balkanskim zemljama.

Pored svih drugih odnosa, isto tako, imali smo priliku da sa bh. ministrima razgovaramo šta možemo uraditi da bi unaprijedili odnose u raznim oblastima od energetike, komunikacija, transporta, poljiprivrede, trgovine, turizma…

On je kazao da Turska želi povećati broj turskih investicija u BiH.

Ima mnogo toga što treba uraditi u narednom periodu. Postoje određeni problemi koje očekujemo da se riješe u kratkom roku jer nove investicije znače nova radna mjesta.

Turski premijer je najavio i posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini sredinom godine.

Govoreći o autoputu Sarajevo-Beograd-Sarajevo čiju bi izgradnju trebala finansirati Republika Turska, Yildirim je kazao da je tursku ministarstvo uveliko radi na pripremi projekta na osnovu dogovora sa sastanka Erdogana, Izetbegovića i Vučića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.