Zvizdić i Yildirim prošetali sarajevskom Ferhadijom (VIDEO)

Vijesti 30. mar 201813:52 > 13:53
N1

Premijer Republike Turske Binali Yildirim, drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, u društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, prošetao je starim dijelom Sarajeva gdje se pozdravio s građanima koji su se tu zatekli.

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i posjete Galeriji 11/07/95, Zvizdić i Yildirim prošetali su ulicom Ferhadija gdje su dobili i aplauz građana. Turski premijer iskoristio je priliku i da se napije vode sa česme ispred Gazi Husrev-begove džamije gdje će klanjati džuma-namaz, molitvu muslimana petkom.

Predviđeno je da nakon toga proba i sarajevske ćevapčiće.

Posjetu Bosni i Hercegovini turski premijer završava obilaskom Tunela spasa.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim prvog dana posjete BiH u četvrtak imao je sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Održan je i sastanak delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Turski premijer je u četvrtak, nakon sastanka sa Zvizdićem, izjavio da će Turska, kao što je to radila i ranije, podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, Turska, kako je kazao, pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU).

Yildirim, koji se prvi put nalazi u službenoj posjeti BiH, predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.