"Neznanje je uzrok da se manipulira našim različitostima"

Vijesti 02. apr 201809:08 > 09:10
N1

Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u programu N1 televizije poručio je da bi osnovna Uskršnja poruka trebala biti da se čovjek vrati Bogu - prepozna sebe, tako prepozna i drugoga.

“Blagdani, svi blagdani, Uskrs pogotovo nas podsjeća da nas je Bog poznao, mi sebe prepoznamo kao one koji nisu stvoreni za smrt – nego su stvoreni za vječnu radost. Čovjek je središta svega što jeste na Zemlji, a nama je težnja da živimo vječno i budemo sretni. To je poruka Uskrsa, da činimo dobro, da stvorimo Kraljevstvo nebesko na Zemlji”, izjavio je u razgovoru sa Almom Dautbegović Voloder.

Kako se vratiti Bogu?

“Bog samo može ocijeniti svačiju vjeru. To nisu stvari koje su opipljive, koje se mogu izvagati. To su dubinske stvari, i na tome treba stalno raditi. Nitko u vjeri nije savršen. Tu treba stalno učiti, jer nas vodi Bogu koji je neizmjeran. Boga ćemo naći u nutrini. Trebamo otići u svoju dubinu, svoju čežnju. Porepoznajemo Boga po sebi, po drugome – koji nam dobro čine”, kazao je.

Tomašević je kazao da je dobro ono što nas obilježava, i da se čovjek stalno treba okretati dobrome. “To znači okretati se Bogu, od njega učimo šta je istinsko dobro”, rekao je Tomašević.

“Bog nam je dao glas koji nas uči šta je dobro, šta je zlo. Mi vidimo da ljudi, kada imaju puno, onda nemaju vremena. Pokazuju da im je do toga (materijalnog op.a) najviše stalo. Do ljudi, do osoba, do Boga nam treba najviše biti stalo, tada stavljamo stvari na svoje mjesto”, kazao je Tomašević za N1.

On tvrdi da je čovjek najsretniji kada drugog učini sretnim, ali da je čovjek stalno u napasti da sebe stavi u središte.

“Tako se zatvaramo prema drugome i tako ne možemo naći sreću. Punimo se tako da se otvaramo prema Bogu i bližnjima. To je put dobra”, izjavio je Tomašević.

Govorio je i o neizmjernom doprinosu žena u društvu, što je bila jedna do papinih Uskršnjih poruka.

“Život je najvažniji na zemlji. Žena daje nenadoknadivi doprinos društvu. Pod njezinim srcem raste novi život. A život je najvažniji na Zemlji. Dijete kada raste u obitelji – otac i majka daju doprinos, tako se čovjek najbolje razvija. Mi trebamo imati jednaka prava, da se svaki čovjek može ostvariti s onim u čemu je najbolji. Svatko ima neki dar, to su različitosti. Tako i muško i žensko”, izjavio je.

Ipak…

“Premalo čuvamo instituciju porodice. Trka je za onim materijalnim. Ne smijemo zanemariti materijalno, ali ima duhovno – nenadoknadivo. U trci i žurbi, u potrebama koje smo sami sebi stavili u ritam života, koji ne moežmo slijediti, nemamo vremena za one slabe. I papa toliko govori o tome”, kazao je Tomašević.

On je poručio i ovo: “Kada imaš vlast, bez obzira kolika je, stavi je u službu, ono što imaš – stavi u službu”.

“Dijalog je potreban među ljudima, prijateljima. Gdje su različitosti veće, dijalog je nužniji. On ne smije biti takav da bi netko izgubio sebe. Uvijek trebamo ostati ono što jesmo, ali ostati otvoreni za drugoga. Uz poštivanje drugoga, mi učimo tako. Neznanje je uzrok da se manipulira našim različitostima. Da nam neko drugi crta drugoga i dovede nas u sukobe. Svatko od nas želi da bude ono što jeste, ja to prihvaćam i u toj različitosti se susrećemo”, poručio je Ivo Tomašević u gostovanju u Novom danu na N1 televiziji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.