Peter Nicholl, čovjek koji je promijeno bankarski sistem BiH

Vijesti 02. apr 201816:00 > 16:27
N1

Reporterka N1 Zana Cimili je na Kosovu razgovarala s prvim poslijeratnim guvernerom Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH), Novozelanđaninom Peterom Nichollom. Nicholl je objasnio kako je uspio stabilizirati bankarski i finansijski sistem u BiH. Prisjetio se i kako su građani BiH šest milijardi njemačkih maraka čuvali ispod madraca.

Peter Nicholl je Novozelanđanin koji je osmislio konvertibilnu marku (KM) i neko ko je promijenio bankarski sistem BiH. 

Možete li se prisjetiti perioda kada su u BiH postojale četiri valute?

“Postojale su 4 valute, s tim da je njemačka marka bila zajednička valuta. Od 76 banaka u zemlji sa 4 miliona stanovnika, niti jedna nije djelovala na cijelom državnom teritoriju. Postojala su tri bankarska i platna sistema. Svi oni su bili mali sistemi, a građani nisu imali povjerenja u njega. Građani su preferirali gotovinu ili keš. Oni nisu vjerovali finansijskom sistemu. Morali smo izgraditi povjerenje u društvu”, objašnjava Nicholl na početku razgovora.

Nicholl je guverner Centralne banke BiH bio sedam godina, od 1997. do 2004. godine. Kaže da se stvari nisu momentalno ili odmah poboljšavale.

“Trebalo je vremena da izgradimo povjerenje. Kada smo uspostavili konvertibilnu marku, jedna konvertibilna marka je iznosila jednu njemačku marku. To se pokazalo korisnim jer su građani istvoremeno mogli koristiti obje valute. Mogao sam vidjeti da li građani vjeruju konvertibilnoj marki. Čekao sam iza ugla trgovine. Ako bi pomiješali te dvije valute, bio bih sretan jer sam znao da građani imaju povjerenje. Nakon četiri godine se desilo nešto što je donijelo korist Centralnoj banci BiH – njemačka marka je nestala. Njemačka marka je zamijenjena eurom, tako da su Bosanci bili primorani promijeniti njemačke marke. Tad su počeli vjerovati konvertibilnoj marki. Devizne rezerve zemlje su porasle za 127 posto u tri mjeseca zamjene njemačkih maraka. Političari su mi rekli: “Odakle toliki strani novac, g. Nicholl?” Rekao sam im da je oduvijek bio tu. Ali bio je u madracima građana. Toliko su malo vjerovali bosanskim bankama da su držali njemačke marke kod kuće u madracima. To je bio vrlo sretan događaj za nas. I dogodio se u dobrom trenutku. Izgradilo se dovoljno povjerenje da građani zamijene novac u konvertibilne marke, a ne u euro”, prisjeća se Nicholle.

Morao je sarađivati sa svim političkim faktorima u BiH. Saradnju opisuje sljedećim riječima:

“Imao sam dva velika izazova. Prvo da građani vjerjuju da se Centralna banka promijenila. Viceguvernerima sam savjetovao da ne daju obećanja koja ne mogu ispuniti. I drugi savjet koji sam im dao je da ono što obećaju, moraju ispuniti. Dvije do tri godine su morale proći kako bi građani vidjeli da se promjene dešavaju. Morali smo ljude primorati da zajedno rade. Centralnu banku su ljudi smatrali najboljom institucijom u BiH. I dalje je tako”.

Ideja o konvertibilnoj marki je posljedica Zakona o Centralnoj banci BiH, kaže Nicholl:

“Ništa od toga nisu moje ideje, ali sve su to bile dobre ideje. Sve su one bile sadržane u Zakonu. Dijelom sam i zbog toga pristao da budem guverner”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.