Vožnja žičarom sa Vedranom: Trasa puna uspomena (VIDEO)

Vijesti 02. apr 201817:11 > 17:28
N1

Šest maraka koštat će povratna karta žičarom do Trebevića i nazad, a četiri u jednom pravcu - za građane BiH. Za sve ostale, u jednom pravcu 15, a 20 KM koštat će povratna karta.

Za građane BiH doplata za unošenje bicikla je 4 KM u jednom smjeru. Besplatno će se voziti djeca mlađa od 7 godina, potvrđeno je iz Javnog preduzeća “Sarajevo”, koje upravlja žičarom. Radovi na stanicama su u toku. Kako je i najavljeno, žičara će zvanično sa radom početi 6. aprila, na rođendan grada Sarajeva. No, naša ekipa provozala se već danas, sa Vedranom čija je kuća na trasi Trebevićke žičare. Bila je to vožnja puna starih uspomena.

Vedran pamti vrijeme kada se žičara zvala “uspinjača”, a moderne gondole “kabinama”. Svaki dio trase kojom smo se provozali oživio je stare uspomene.

“Trasa žičare prelazi preko naše bašte, preko bašte na kojom sam ja i odrastao. Žičara je uvijek iznad nas, šta god da se radi. U junu su trešnje, žičara ide iznad. Zimi se sankamo, iznad je žičara. Dakle, cijelo vrijeme smo provodili uz žičaru. Majka rahmetli je pamtila, i pričala mi je kako su oni doživjeli ulaz žičare u njihovu intimu, u njihov svijet mahale. Sjećam se šoka, kad sam prvi put ušao u kabinu, kako je to nešto malo, što smo gledali iznad nas na žici, veliko kada uđemo u to”, kazao je Vedran Jakupović.

A onda, jedna po jedna granata, skidale su jedan po jedan kabl i onda su ti kablovi visili. Na kraju ostao je samo jedan i onda jei i on uništen.

Na dolaznu stanicu, stiže Vedran, prije svih drugih Sarajlija.

“Super, evo vidim radovi su pred kraj, i ovaj… pokušavam vratiti… puno je više onih nekih kolutova prije bilo…”, kaže Vedran Jakupović.

N1: Dobar dan!  Radnici još rade svoj posao. Mi ćemo još jedan krug. Možemo li? Ako možemo, hoćemo!

N1: Šta je najemotivnije, ta neka veza sa djetinjstvom, ili sam taj koncept žičare, ti predjeli?

“Koncept, jeste, Trebević je poseban. Prešli smo ga pješke, dio od Čolinih kapa, do Vidikovca. Prelazili smo ga konstatno pješke. Tokom rata je tu bila linija odbrane, koja je išla do naših kuća. Ovaj donji dio je jako interesantan, ovdje su ljudi dolazi i igrati lopte, jer je u našem brdskom dijelu vrlo teško naći ravnu plohu da se igra fudbal, iako su najbolji fudbaleri, od Haseta, pa nadalje iz vratničko-bistričkog kraja”, kaže Vedran Jakupović.

Četvrt vijeka nakon što je napustila građane Sarajeva, žičara se vraća. Nove generacije možda neće je zvati uspinjačom i vozit će se gondonama, a ne kabinama, ali će u njoj stvarati nove uspomene u vožnji do pluća grada.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.