Mještani Janje protiv drinskog nasipa: Uništit će nas

Vijesti 04. apr 201818:50 > 18:59
N1

Više od 2.000 mještana Janje potpisalo je peticiju da nisu saglasni sa trasom drinskog nasipa, čija gradnja bi trebalo da počne u maju. Smatraju da će se uništiti poljoprivreda ovog kraja za nečije ciljeve i interese, a ne u korist mještana. Nasip treba biti dug 35 km, koštat će oko 24 miliona maraka i finansira se kreditom Svjetske banke.

Trasa drinskog nasipa prolazi kroz 12 dunuma zemlje Mehmeda Šukilovića. Semberska oaza sačinjena od najljepših plodnih njiva, pretvorit će se u autoput, ističe ovaj poljoprivrednik.

“To je samouništenje poljoprivrede jer mi smo sijali na 400 dunuma zemlje krompir i dobijali oko 90 vagona. Šta da vam kažem? Ovo je zarcnilo Janju i mještane do Amajlija. Veliki je problem”, tvrdi Mehmed Šukilović, mještanin Janje.

Blizu 70 % stanovništva Janje živi od poljoprivrede. Značajan broj kuća ostat će u plavnim području između nasipa i rijeke, tvrde mještani čiji glas niko ne čuje.

“Ne može neko odlučivati o Drini ko ne zna šta je Drina. Ja sam rođen tu. Ja sam Drinu pregazio pješke od Šepka do Balatuna. Odrastao na Drini, hvatao ribu. Znam svaki vir. I znam kud ide. Sad su oni došli da to jednostavno… Sve oni znaju, mi ništa ne znamo”, žali se Blagomir Burić, mještanin Popova.

“Ja se neću potpisati. Ako uzimaju, prodat neću. Znači, mogu samo uzeti. (Dobrovoljno nećete dati?) Neću dati. Nemam od čega živjeti. Ja odavde se onda mogu samo iseliti. Ništa drugo nemam”, zaključuje Osman Sadiković, mještanin Janje.

Mještani nisu protiv izgradnje nasipa, ali traže korekcije trase.

“Svjetska banka na čije oni pare računaju, prvi zahtjev njen je da ljudi koji će biti tzv. pogođena grupa, budu uključeni u projekat – mi nismo bili. Traže se da pomjeranja budu minimalna, ni to nije ispoštovano”, tvrdi Dževad Šehić, mještanin Janje.

“Sve je na nama, koliko ćemo mi istrajati. Treba ljude osloboditi straha jer se radi ovdje o biološkom opstanku kompletnog stanovništva Janje i skroz do ušća Save”, smatra Dragan Burić, mještanin Popova.

Iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nam je kazano da nije moguće izvršiti korekciju trase približavajući se maksimalno lijevoj obali Drine jer bi objekat bio ugrožen te da bez obzira na razne opstrukcije, ima namjeru ovim projektom, zaštiti Semberiju.

Ove njive su dio Janje odakle bi trebala proći trasa nasipa. Odavde do Drine je kilometar, dok na nekim mjestima, tvrde mještani je i do dva kilometra udaljenost. Po riječima mještana ovo je najpolodniji dio BiH i žele da tako i ostane.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.