SIPA prikuplja podatke o slučaju Swiss Leaks

Vijesti 12. feb 201513:46 > 13:54
N1

N1 televizija je pokušala doći do informacija o osobama koje imaju bh. državljanstvo, a umješane su u slučaj "Swiss leaks", povodom neprijavljenog iznošenja novca iz BiH, otvaranja tajnih računa i utaje poreza.

U skladu s našim današnjim upitom iz SIPA-e je stigao dopis da Državna agencija za istrage i zaštitu do sada nije zaprimila zvaničnu informaciju od nadležnih organa povodom tajnih računa državljana BiH u HSBC banci.

Također, SIPA prati medijske objave i saznanja u cilju provjere tih navoda. Dodali su kako će Državna agencija za istrage i zaštitu preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje iz svoje nadležnosti povodom sumnje za pranje novca određenih osoba.

Napomenuli su da član 35. Zakona o sprečavanju pranja novca i finanisiranja terorističkih aktivnosti (Službeni glasnik broj 47/14) zabranjuje obveznicima otvaranje skrivenih računa i skrivanje klijentovog identiteta.

Podsjećamo, “Swiss Leaks” je finansijska afera o globalnim utajivačima poreza preko švicarskog ogranka HSCB banke. Detalje o utajama više od 100 milijardi dolara razotkrili su iz Međunarodnog konzorcija novinara istraživača.

U aferi teškoj više od 100 milijardi dolara onih koji su utajili porez na Bosnu i Hercegovinu otpada devet računa sa 4,3 miliona. Od sedam osoba povezanih sa Bosnom i Hercegovinom samo jedna ima deponovanih 3,8 miliona dolara. Država je trenutno bez reakcije, a državno tužilaštvo bez komentara. Vjekoslav Bevanda, još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara, reagovaće kada dobije zvanične podatke, kratka je poruka za N1 iz njegovog kabineta.