Kukić: Čović želi žrtvovati sve Hrvate iza Ivana

Vijesti 10. apr 201818:03 > 18:59
N1

Univerzitetski profesor Slavo Kukić je u gostovanju u Danu uživo rekao da je Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine svojim prijedlogom Izbornog zakona "žrtvovao sve Hrvate iza Ivana". Mostarski sajam ne vidi kao gospodarski, već kao politički sajam. Komentarisao je nedolazak bošnjačkih lidera na sajam u Mostaru.

Kukić je mišljenja da je “Međunarodni sajam gospodarstva” u Mostaru uvijek bio političkog karaktera. Sajam vidi kao instrument nacionalne homogenizacije Hrvata u BiH.

“Kojom srećom da su gospodarstvenici na sajmu. Od prve do posljednje priredbe. sajam nikada nije bio gospodarski. Upravo suprotno. On je uvijek bio politički. Razlog za to jeste što je današnji član Predsjedništva, Dragan Čović jedan od suvlasnika sajma. Svoju političku poziciju koristi da bi popravio imidž sajma. Na svakom sajmu je jako angažira. Mislim da je to jako zabrinjavajuće jer to govori dokle su etnopolitičke filozofije dovele zemlju. Govori to i građanima da moraju okrenuti leđa takvim filozofijama jer će u suprotnome morati gledati svoju djecu kako odlaze”, objasnio je Kukić.

Za njega je neuobičajno i smuženo obrazloženje da ako jedan član Predsjedništva ne prisustvuje sajmu, neće ni drugi.

“Koliko sam upoznat, Predsjedništvo je bilo pokrovitelj sajma. Ako je tako, onda ne može jedan član Predsjedništva odlučivati ko će biti na sajmu, a ko neće. To govori o stanju stvari u BiH. To govori o nepostojanju dijaloga, natezanju nacionalnih struna, nacionalnoj homogenizaciji koju su građani iskusili na svojim leđima. Neće se građanima oprostiti ako ponovo upadnu u tu zamku. Etnonacionalisti svoje projekte koje su gradili u protekle tri decenije žele završiti u naredne četiri godine”, naglasio je.

Smatra da tvrdnje o evropskom putu BiH nemaju veze sa stvarnošću. Ukazao je i na odgovornost međunarodnih subjekata za dešavanja u BiH.

“Oni koji govore o evropskim vrijednostima se zapravo udaljavaju od evropskih vrijednosti. Nisu nevini ni svjetski centri moći. Oni su garanti provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Preuzeli su odgovornost da stabiliziraju BiH i učine je onakvom kakva je bila do 1990. godine. Ne vidim razlog zašto Europska unija (EU) ne bi učinila ono što je učinila za Bugarsku i Rumunjsku koje je apsorbirala mimo ustaljenih kriterija. A sve da bi ih prbiližila europskim vrijednostima. Kada bi to učinili za nas, tako bi se otupila etnonacionalna oštrica”, kazao je Kukić.

Nedolazak dijela državnog vrha odnosno bošnjačkih lidera na mostarski sajam je okarakterisao kao skandaloznim. Ukazao je da je Čović svojim prijedlozima za izmjenu Izbornog zakona među Hrvatima stvorio opoziciju. Kako kaže, to se vidi i po reakciji Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) koja se suprotstavlja njegovim prijedlozima.

“Naravno da je skandalozno. Iako ne volim govoriti u tim matricama, skandalozno je da nema prvih ljudi države. Skandalozno je ako si se odlučio da okupiš lidere, a ne dođe dio njih. Ovo je politička utakmica u kojoj Čović hoće da homogenizira Hrvate. Zbog predloženih izmjena Izbornog zakona, Čoviću se pojavila opozicija među Hrvatima. HDZ 1990 je na potpuno drugom fonu. Banjalučki biskup je bio vrlo jasan poručivši da promjene Izbornog zakona moraju obuhvatiti cijelu državu, a ne samo njen jedan dio. Ovim sajmom Čović te stavove hoće da amortizira. Nadam se da neće uspjeti u tome. Svojim prijedlozima izmjena Izbornog zakona on hoće da žrtvuje veliki broj Hrvata. Želi žrtvovati veliki broj Hrvata iza Ivana. Zaštita prava Hrvata je priča koja ne može proći ni kod male djece. Oni se bore za svoju interesnu grupu”, rekao je.

Ne vjeruje da će biti postignut dogovor u vezi izmjena Izbornog zakona jer razlike “nisu u detaljima, već u konceptima”. Kaže da su moguća tri scenarija kada je u pitanju Izborni zakon.

“Jedan je da visoki predstavnik iskoristi svoje bonske ovlasti. Samo je pitanje koju će matricu slijediti. Da li onu koja će slijediti europske vrijednosti ili će to pak biti plemenska matrica? Drugi scenarij je da Centralna izborna komisija (CIK) dođe sa svojim tumačenjem. I treći je da se dođe u poziciju mostarizacije. Svi scenariji odgovaraju etnonacionalistima. U sadašnjim uslovima, HDZ BiH ima apsolutnu kontrolu”, dodao je Kukić.

Obznanio je da neće biti kandidat za člana Predsjedništva, te da bi to prihvatio samo da je došlo do ujedinjenja svega građanskog. Smatra da bi na taj način podnio teret da građansko prevagne nad nacionalističkim.

Ako se ne izmjeni Izborni zakon, Željko Komšić će biti izabran u Predsjedništvo BiH, uvjeren je Kukić.

“Kandidatura Komšića bi mogla biti razočarenje za birače koji su građanski, liberalno orijentirani. Zbog toga bi mogli ponovo da ne povjere svoj glas. Ipak, pozivam ih da radi jednog čovjeka, radi jednog kiksa ne glasaju. Ovdje se ne radi o pojedincima, već o državi”, zaključio je Kukić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.