Nakon odlaska političara – u Mostaru dominiraju privrednici

Vijesti 11. apr 201817:53 > 18:18
N1

Nakon odlaska visokih zvaničnika iz zemlje i regije sa 21. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, drugog dana dominiraju privrednici i ekonomisti.

Osim izložbenog dijela sajam je danas obogaćen nizom prezentacija, predavanja i kulturnih događaja.

Nakon protokolarnog dana kad su sajam uglavnom obišli političari iz zemlje i regije, danas su su fokusu izlagači koji su na sajam stigli iz 20 zemalja kako bi predstavili privredne potencijale, izvozne mogućnosti, te kako bi sklopili nove poslovne dogovore.

“Sajam je zbilja lijep, omogućuje lagan prlaz, gdje ljudi mogu doći, vidjeti i posjetiti, komfor, smatramo da je sajam jako lijepo organiziran i da će u budućim godinama rasti”, mišljenje je Daniela Konte, izlagaća iz Hrvatske.

“Poslije jučerašnjeg dana koji je bio više formalan i značajnog karatera , danas očekujemo mnogo više naših potrošača i posetilaca”, kazala je Radojka Ilić izlagačica iz Srbije.

Posjetitelji ne kriju svoje zadovoljstvo šarolikom ponudom izložbenih artikala koja nije izostala ni ove godine.

Na sajmu su već tradicionalno ocjenjuju najbolja vina izlagača. Prvo mjesto pripalo je Vinariji iz Hrvatske koja već 65 godina njeguje vezu s Britanskim kraljevskim dvorom, tako će se njihovo vino naći na vjenčanju britanskog princa Harryja.

“Naša saradnja je mala interna tajna, ali ta saradnja veže još od kraljice Elizabete, kako se na njenu krunidbu slao traminac, i isto kao na zadnje vjenčanje i na ovo vjenčanje ide kao svadbeni poklon”, kazala je Antonela Knezović iz vinarije Iločki podrumi.

Brojne su sajamske i podsajamske manifestacije koje su već duži niz godina sastavni dio ove manifestacije.

“Danas se nastavlja sa desetinama konferencija koje će se ovdje održati, razgovori između gospodarstvenika, potpisivaju se ugovori”, rekao je Oliver Cvitković, glasnogovornik Sajma.

Tako se danas između ostalog govorilo o investicijskim potencijalima Hercegovine. Poručeno je kako se u prošloj godini, prema preliminarnim rezultatima Centralne banke BIH bilježi značajan rast po pitanju inozemnih ulaganja u BiH.

“Od nekih 58 posto u iznosu na 2016 godinu. U pitanju je brojka od 758 miliona KM, a cijenimo da ova država može mnogo bolje i više”, smatra Damirka Mioč, zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA).

A govorilo se i o razvoju destinacijskog turizma, mogućnostima i izazovima.

“Upravo to spajanje i sinergija poslovnih susreta izlagača na sajmu iz cijele regije, doprinosi i razvoju turizma, tako da zajedničkom sinergijom svi poduzetnici u saradnji s javnom upravom mogu unaprijediti cjelokupnu ponudu”, kazala je Josipa Terzić-Rezić iz Apriori BiH.

Brojne konferencije i skupovi očekuju se i narednih dana. Organizatori vjeruju da će i ovogodišnji sajam nadmašiti njihova očekivanja, te da će pet sajamskih dana polučiti značajne i pozitivne rezultate na razvoj domaće privrede.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.