Kukavica: Malo je ovdje zaista političara, to su tehnolozi

Vijesti 12. apr 201810:23 > 10:39
N1

Sa Edinom Urjanom Kukavicom - bh. književnikom i publicistom razgovarali smo o političkoj sitiaciji u BiH, izborima te u vezi sa navodnim nestankom 36 tona glasačkih listića iz Centralne izborne komisije BiH (CIK). O tome da li je integritet CIK-a narušen, o njegovom značaju i vjerodostojnosti pred predstojeće izbore.

“Događa se upravo ono što uopće ne bi smjelo da se događa – paradigmatski pokazatelj da država BiH kao institucija doista ne postoji. U istom tom smislu mogu se posmatrati svi ti paradigmatski događaji, od krize u Predsjedništvu ili krize istine u Predsjedništvu, krize nerada i krize rada u svim parlamentima na svim razinama. Stalnih ostavki vlada, stalnih ostavki zastupnika u skupštinama, parlamentima. Situacija da se delegat ili zastupnik izabere kao član jedne stranke, zatim postane nezavisni i ostane u tom domu u kojem je, dakle jedna situacija koja je pravo oličenje onoga svega za što glasamo i ne glasanjem proteklih dvadeset i koliko godina.”

Situaciju u CIK-u, Kukavica je sveo na jednu rečenicu “vjerujte nama, ne vjerujte svojim očima”.

“CIK je u nekoliko navrata demantirao različite stvari. Pa je kaliralo 36 tona, pa se ne radi o tonama već o deset kilograma. Postoji izvještaj iz 2014. godine gdje se oni sami žale na stanje u svojim skladištima. Mislim da je to na jednom portalu vrlo lijepo hronološki poredano kako teče taj demanti. Sve bi se to moglo svesti u jednu rečenicu ‘vjerujte nama, ne vjerujte svojim očima'”.

“Malo je ovdje zaista političara, uglavnom se radi o tehnolozima vlasti koji koriste sve instrumente tehnologije, političke tehnologije, politikološke tehnologije osvajanja i zadržavanja vlasti. Ako se vratimo u neko drugo vrijeme i pozovemo se na neka druga učenja, koja su sada denuncirana do zabranjenosti, onda bismo mogli reći da smo mi u drugoj fazi jednog ciklusa, rocesa koji se sastoji od samo dvije faze – akumulacija kapitala i zaštita kapitala. Sve ove aktivnosti, sva ova događanja i sve ove neistine i sve ovo – vjerujte više nama nego svojim očima i vjerujte više nama nego svojim stomacima, vjerujte više nama nego statističkim podacima koji pokazuju da je broj odlazaka iz ove zemlje nešto malo manji od broja prijavljenih na zavode za zapošljavanje i neuporedivo veći od broja zaposlenih. To su tehnolozi vlasti koji teže tome da zaštite ono što su osvojili”, kaže bh. književnik i publicista Edin Urjan Kukavica.

Ništa od ovoga što se događa od 2016. na ovamo ne bi se smjelo događati u predizbornom periodu kaže Kukavica.

“Ništa od ovoga u principu ne bi se smjelo događati u jednom normalnom društvu. Ništa od ovoga da je društvo kako treba i da je društvo normalno ne bi smjelo imati posljednice, ne bi se smjelo reflektirati na najniže i najugroženije slojeve stanovništva. Mi u principu nemamo srednju klasu koja bi bila socijalno, politički, kulturološki, tradicijski pa i nacionalno, ako hoćete, ili kleronacionalno, svjesna svoga porijekla, svoje prošlosti i svoje budućnosti, a naročito svoje sadašnjosti kako bi mogla donijeti valjanu političku odluku. Izborni zakon je još jedno od teških artiljerijskih oruđa ili oružja koja se izvlače u jednom iznimno neprikladnom trenutku. Pred velike izbore izvlače se najteža oruđa. Ove godine izvučena je velika artiljerija i možemo očekivati da se izvuče još teža artiljerija. Kao što jedna od zastupnica u državnom parlamentu reče “ko ne poludi ovu godinu sigurno će se iseliti”. Taj proces izluđivanja naroda i proces kanibalizacije političke scene zaista nema tendenciju smanjivanja. On će se samo pojačavati negdje do oktobra da bi se u oktobru desilo ‘ništa’. Krajnji cilj zadržavanje vlasti po svaku cijenu“.

Edin Urjan Kukavica prokomentarisao je dešavanja u Mostaru, nedolazak Izetbegovića.

“Meni je skandal da jedan član Predsjedništva treba pozivati drugog u drugi dio zemlje u kojoj žive obojica.To između njih dvojice ili trojice zaista pokazuje da su oni na nekom mentalnom nivou, na nekoj mentalnoj razini zaista podijelili ovu zemlju i da se sada radi samo o operacionalizaciji. Dakle da gospodin Čović treba pozivati gospodina Ivanića i gospodina Izetbegovića u Mostar za mene je skandal prvog reda. To pokazuje stanje države i društva Bosne i Hercegovine”. smatra Kukavica.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.