Izetbegović za N1: Mislili su da će Bosna šapatom pasti

Vijesti 12. apr 201812:25 > 12:48
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je za N1 povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH.

Izetbegović je danas odao počast i položio cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u povodu obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH.

”Ovo je jedan od dana kada je šehidsko mezarje na Kovačima posjećenije nego ranijih godina. Ne mogu stvari zaboraviti, kroz koje smo mi prošli, mi ćemo time biti obilježeni kroz sljedeće vijekove, pamtiti žrtvu tih ljudi, herojsku odbranu, ustvari, skoro pa nevjerovatnu odbranu. Mislili su da će, što kažu, Bosna šapatom pasti, da li će to trajati par sedmica ili par mjeseci, samo je bilo pitanje. Ta Armija je potpuno logistički odvojena od svijeta je na čudo neprijatelja rasla, ‘94 uspostavila balans, ‘95 nijednu bitku nije izgubila. Armije Bosne i Hercegovine je ‘95. godine imala samo ofanzive. Izvukla jedan vojni remi protiv nadmoćnih, udruženih neprijatelja koji su bili barem desetorostruko jači od nje. Kao što rekoh, potpuno logistički odvojena od svijeta, moralno je definitivno ona pobjednik i što je možda važnije od onog vojnog aspekta. Jer to je to što je omogućilo reintegraciju zemlje, odnos te vojske prema drugim vojskama s kojima je ratovala i prema civilima je bio takav da je omogućio reintegraciju zemlje. Imamo danas Oružane snage koje su ujedinjene i mi se sigurno krećemo u tom smjeru iako nekad izgleda da to nije tako”, ispričao je za N1 Izetbegović.

Kako je naveo, stvara se takva percepcija, a istina je suprotna od toga.

“Nikad nismo bili bliži asocijacijama, dakle članstvu NATO-a i Evropske unije. Mi smo definitivno u predvorju i pitanje je u nekih 5-10 godina, a to nije ništa za vijek jedne države, da postanemo članicom ove dvije asocijacije koje nam garantiraju stabilnost, mir i sigurnost. Incidenata nema u Bosni i Hercegovini, političari ih iz sebičnih razloga prave. Dižu nanovo prašinu, taj mulj historijski, ne daju da se slegne, da se ponovo razbistri. Radi izbora, radi pozicioniranja rade jednu vrlo sebičnu i štetnu stvar. Bosna i Hercegovina se kreće u pravom smjeru unatoč otporima, kočničarima. Predali smo Upitnik, mislim da će MAP biti aktiviran uskoro, prvi smo u regionu po porastu izvoza. Nije stanje sjajno, ali imamo dobrih pomaka u posljednje tri godine tako da sam ja definitivno optimista”, dodao je on.

Odavanje počasti, polaganje cvijeća i učenje hatma-dove poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu dio je aktivnosti u povodu obilježavanja 13. godišnjice 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 26. godišnjice Armije RBiH, kojima su prisustvovali predstavnici institucija vlasti BiH, Federacije BiH, kantona, općina i predstavnici boračkih organizacija.

Ranije je u Zenici otvorena izložba ”Domovina u srcu” u okviru koje su postavljena naoružanja, oprema, fotografije, ratne zastave, amblemi, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike BiH i 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.