Novi kodeksi za osnovce i nastavnike u RS

Vijesti 12. apr 201818:17 > 18:55
N1

Pirisng, jaka i upadljiva šminka, visoke potpetice, kožne pantalone ili farmerke u školama će biti prošlost. Ista pravila u ponašanju i oblačenju učenika i nastavnika u svim osnovnim školama u RS predviđena su kodeksom koji je ustanovio Pedagoški zavod i očekuje se da ga Ministarstvo odobri.

U Osnovnoj školi Mladen Stojanović nadomak Gradiške ove izmjene dočkuju spremni, a za sebe kažu da su preteče. Crvene za djevojčice, plave za dječake to je jedina razlika u uniformama koje nosi 390 učenika ove škole.

– “Svi smo jednaki u njoj i nije bitno šta nosimo ispod nje”;
– “Ovdje nije važno da li neko ima više ili manje”;
– “Ne prljamo odjeću na likovnom”;
– “Pa ovo je super zato što roditelji ne moraju prati majicu toliko često u sedmici”, kazali su učenici.

Uniforme su uvedene prije četiri godine. No, prije toga učenicima je zabranjeno i donošenje mobilnih telefona.

“Počeli su učenici da snimaju nastavnike, pogotovo, tad je bilo dosta starih. Snimali su ih u nekom negativnom kontekstu i između sebe mijenjali, nastavnici su na taj način degradirani i izvrgnuti ruglu”, pojasnio je Miladin Branković, direktor Osnovne škole Mladen Stojanović.

Ponekad se pravilo i prekrši pa se telefon donese, ali se ne pali, tvrde i učenici i nastavnici.

“Ja sam putnik i ja ga nosim ako bi se nešto desilo, da mogu nazvati, ali kad izađem sa nastave onda upalim i ako treba nešto tada koristim.”
N1: Je li ga ugasiš kad dolaziš u školu? “Da. Obavezno.”
N1: Je li ti nedostaje u školi telefon? “Da.” N1: Šta bi radio na telefonu da ga doneseš? “Igrao bih igrice.”

– “Ja i kad bih ga donio ne bih imao vremena za igrice, a i ne žeilm.”

– “Ja u školi imam drugare. Šta će meni telefon kad ja imam drugare.”

I nastavnicima su telefoni zabranjeni. Mogu ih donijeti u školu ali ne i u učionicu.

“Nama telefoni trebaju biti u zbornici. To je po pravilo i mi telefone ne koristimo na nastavi, to je pravilo i ne smijemo da ih koristimo već odavno”, kazala je Željka Rakić, učiteljica.

Novi kodeks koji bi se ubuduće trebao poštovati u svim osnovnim školama ovdje kažu već poštuje oko 90 posto nastavnika i 99 posto učenika.

I u drugim školama učenicima će biti zabranjeno nošenje prisinga, upadljive šminke, uske, kratke i izazovne odjeće, te visoke potpetice.

“Odjeća i obuća mora bitii čista i bez obilježja. Bez natpisa, slika i oznaka koja vrijeđaju osjećanja drugih naroda i koja podstiču vjersku, polnu i drugu netrpeljivost. Nokti i kosa moraju biti uredni i da se pristojno izražavaju kako verbalnoj tako i neverbalnoj komunikaciji”, kazao je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Sve ovo važi i za nastavnike ali im se još i brani držanje naplaćivanje privatnih časova učenicima u školi u kojoj rade, dubok dekolte, kratka suknja, kožne pantalone ili farmerke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.