"Seoske varalice, davno su pročitane u Briselu"

Vijesti 16. apr 201819:14 > 19:25
N1

Evropska komisija će sutra objaviti Paket proširenja u kojem se procjenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže evropskoj porodici.

Uoči objave paketa provjerili smo – gdje je BiH: Napredujemo li, nazadujemo ili pak tapkamo u mjestu na putu ka Briselu?!

Od 2008. godine kada je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, na putu iz Sarajeva ka Briselu brojne turbulencije.

Turbulencije, upozorenja, alarmi i kašnjenja postali su standardni dio ovoga putovanja. Za razliku od većine zemalja regije – BiH je iako je među prvim poletjela – na radaru i danas daleko od svoje krajnje destinacije. Prema pisanju Radija Slobodna Europa, dokument koji će sutra biti prezentiran jasno će to i pokazati:

“BiH je bila veoma spora u protekloj godini u postizanju rezultata u prioritetima koji proizilaze iz reformskog procesa. Zemlja mora ubrzati reforme koje su orijentirane ka EU kako bi se riješili i duboko ukorenjeni strukturalni problemi koji su bili prepreka za napredak zemlje”.

A uoči objavljivanja izvješća u Vijeću ministara BiH optimizam, unatoč dilemi i pitanu – hoćemo li i nakon ovog izvješća Evropske komisije popiti slatku ili gorku europsku kavu?!

“Uvijek je razlika da li je čaša do pola puna ili prazana, ali će tu biti puno više pozitivnih pokazatelja, od onih koje će neki htjeti da stave svjetlo”, ocijenio je Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je u dan kada je Vijeće minsitara BiH obilježilo tri godine postojanja upravo napredak ka uniji ocijenio kao jednim od najboljih uspjeha svog saziva. Uz poruku da bi BiH u skorijoj budućnosti mogla stići i susjede i do 2025. godine završiti proces svih pregovaračkih poglavlja.

“Do sada smo realizirali sve obveze iz agende i BiH se nalazi nadomak kandidatskog stutusa što je ključni vanjsko-politički cijlj BiH u ovome trenutku”, naveo je Zvizdić.

No s puno manje optimizma, na bh. putovanje ka EU gleda novinar i dugogodišnji dopisnik iz Brisela Elvir Bucalo. Mišljenja je da se bh. vlasti hvale stvarima koje i nisu za slavlje:

“Seoske varalice, davno su pročitane u Briselu, ali dok nema drugih i dok je selo mirno i Briselu to odgovara”, kazao je Elvir Bucalo, novinar.

Uoči objave izvješća – Bucalo upozorava: “Riječ je o tehničkim stvarima. Evropska komisija konstaira ono što u BiH već znamo . U priči o proširenju BiH se savim slučajno našla.”

“BiH mora biti funkcionalna država, bez stranih namjesnika, bez zavrtanja ruku i pravljenja kolača, mora biti kredibilan partner EU i onda možemo govoriti o ozbiljnim stvarima. Mi smo daleko od EU, ne zato što nešto nismo učinili, nego nemamo kapaciteta da učinimo u budućnosti”, smatra Bucalo.

A da je regija Zapadnog Balkana itekako važna u očima u Unije, stiže i poruka iz Luksemburga – gdje su se okupili ministri vanjskih poslova EU.

“To je strateški važan region za Evropu, to je Evropa, iako još uvek nije u cjelini dio Evropske unije. Planiram da od utorka uveče krenem u posjetu regionu, pa ćemo sa ministrima imati priliku da razgovaramo o tome kako da unapredimo našu saradnju sa partnerima na Zapadnom Balkanu, u kontekstu zajedničke bezbjednosti i prosperiteta”, ocijenila je Federica Mogherini.

Slučajno ili ne, povjerenica Mogerini prilikom ove posjete zemljama Zapadnog Balkana – zaobići će baš Prištinu i glavni grad BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.