Bosanci iz SAD-a tvrde da nisu krivi za finansiranje ISIS-a

Vijesti 13. feb 201509:13 > 09:33
Youtube

Bračni par iz BiH trenutno nastanjen u SAD-u se izjasnio da nisu krivi prema federalnoj optužnici za prikupljanje novca i finansiranje vojnih operacija ekstremističkih grupa u Iraku i Siriji.

Advokati Ramiza i Sedine Hodžić su iskaze o krivnji izrekli za njih tokom kratkog saslušanja u Okružnom sudu u St. Louisu. Optuženi, koji se nisu obraćali sudu, zadržani su u federalnom pritvoru.

Federalni sudija je odgodio odluku o tome da li će optuženi par iz pritvora čekati suđenje ili sa slobode, nakon zahtjeva njhovih advokata koji su kazali da im treba dodatno vrijeme da pripreme slučaj.

Ramiz Hodžić (40) i njegova 35-godišnja supruga su među šest optuženih bosanskih imigranata koji žive u Missouriju, državi Illinois. Oni su prošle sedmice optuženi da su finansirali i nabavljali materijal za terorističke organizacije kao što su ISIS i Nusra front koja je teroristička grupa povezana sa Al-Qaidom.

Oni se terete da su preko Facebooka, PayPala i Western Union banke slali isporuke novca i vojne opreme uz pomoć Abdulaha Rame Pazare, bosanskog imigranta koji je napustio St.Louis u maju 2013. godine kako bi se borio u Siriji gdje je i poginuo, prenose strani mediji. 

Svaki od optuženih je trenutno u federalnom pritvoru osim Jamsinke Ramić (42) iz Rockforda, Illionis, koja je uhapšena u utorak u Njemačkoj, stoji u izvještaju federalnog suda. Nijedan advokat joj nije dodijeljen.

Islamska zajednica bošnjaka Sjeverne Amerike je potvrdila da vjeruje u pravosudni sistem SAD-a te je izdala saopštenje u kojem “odbija bilo kakvu vrstu nepravde prema drugom ljudskom biću“.

Oni su Bosanci, ali nisu dio prave bosanske zajednice ovdje“, kazao je vođa zajednice Rusmin Topalović iz St.Louisa.

Ramiz Hodžić poznat pod nadimkom Siki je radio kao vozač kamiona, optužen je da je realizovao deset transfera vrijednih 8,850 dolara i da je ugovorio dvije isporuke vojnog materijala vrijednog 2,451 dolara.