SNSD traži sjednicu zbog "ratnohuškačke izjave" Izetbegovića

Vijesti 18. apr 201816:06 > 16:09
N1

Poslanici SNSD-a, Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković i Miroslav Milovanović zatražili su hitnu sjednicu Predstavničkog doma zbog, kako navode, "ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića" u vezi sa proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji FBiH.

Poslanici SNSD-a u obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice PD PSBIH.

“Te izjave, koje uključuju izjavu predsjednika Vlade FBIH, Fadila Novalića u vezi sa jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH, tako u cijelom regionu”, navodi se u obrazloženju.

Oni navode da je na programskom skupu SDA, održanom 24. marta 2018. godine u Sarajevu, Fadil Novalić kazao:

“Naše granate dana, umjesto 20, lete 42 kilometra. Idemo i na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći i borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, ne samo zbog izvoza”.

Komentarišući ovu izjavu, Izetbegović je 12. aprila kazao:

“Mi ćemo zaokuržiti našu namjensku proizvodnju. Radićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili, radićemo dronove, zaokružićemo potpuno proizvodnju municije, raketnih sistema itd. Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože”, naveli su u obrazloženju poslanici SNSD-a.

“Zahtijevamo da se na hitnu sjednicu pozovu članovi Predsjedništva BiH i da se aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović obrazloži ove izjave”, navodi se u obrazloženju.

Traže također da se na hitnu sjednicu Predstavničkog doma pozovu i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se proizvodi u fabrikama.

Zahtijevaju i odgovore na pitanje “šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije izvezena i prodata inostranim kupcima”.

Šefik Džaferović iz SDA kazao je da je inicijativa Staše Košarca “politizacija”, te da ukoliko sjednica bude sazvana – SDA neće prisustvovati.

Mladen Bosić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sazvao sjednicu za petak, 20. april, javlja reporter N1, Boris Brezo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.