Désir zabrinut zbog stanja slobode medija u BiH

Vijesti 20. apr 201811:31 > 11:35
Srna

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir izjavio je tokom sastanka sa zamjenikom ministra komunikacija i transporta BiH Sašom Dalipagićem zabrinutost zbog stanja u oblasti sloboda medija u BiH.

Sagovornici su se saglasili da je govor mržnje sveprisutan u elektronskim medijima, te da regulativa ne prati u dovoljnoj mjeri razvoj medija.

“Mehanizmi koje na raspolaganju imaju Regulatorna agencija za komunikacije i Savjet za štampu, kao nadležna tijela za sankcionisanje govora mržnje u elektronskim, odnosno štampanim medijima, ne primjenjuju se u punom kapacitetu”, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Govoreći o Javnom RTV servisu, Dalipagić je istakao da je osnovni problem cijelog RTV sistema, pa tako i njegovog finansiranja, sam koncept, te da bi Javni servis trebalo da odražava nacionalno i teritorijalno uređenje BiH.
Govoreći o digitalizaciji, Dalipagić je istakao da je prva faza digitalizacije završena i da su tri glavna centra pokrivena digitalnim signalom.

On je naglasio da je trenutno, zbog tehničkih nedostataka, poništen postupak javne nabavke opreme za drugu fazu digitalizacije i da se uskoro očekuje ponovno raspisivanje tendera.

Dalipagić kaže da su obezbijeđena sredstva u iznosu od 40 miliona KM, da je spremna dokumentacija za završnu treću fazu, te da se može raspisati objedinjeni tender za fazu dva i tri.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.