Bosić: "Odbojka" Izetbegovića i Dodika, možda je u dogovoru

Vijesti 23. apr 201818:05 > 18:25
N1

Mladen Bosić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH bio je gost Dana uživo gdje je komentarisao posjetu Predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko, ali je i komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH.

On je kazao da su poruke Matviyenko bile korektne, te da je izražena spremnost da se proširi saradnja BiH i Rusije u svakom obliku, te da bi i bh. vlasti tome trebale i težiti.

“Znam da je u proteklom periodu Rusija zastupala poziciju Dejtona, naglašavala da je garant ili svjedok Dejtona i da su obaveze ovdje u skladu s tim. Ne znam da li je došlo do promjene ruskih pozicija. Očekujem i volio bih da Rusija ostane pri svom stavu, jer je to način da se stabilizuje stanje ovdje. Rusija je bila principijelna, nadam se da neće biti poromjena”, naveo je Bosić.

On je kazao da je Rusija velika svjetska sila – i da sve što radi – odnosi se i na BiH.

“Nije dobro kada se veliki igraju na našem terenu. Kada se to radi, uvijek ide preko naših leđa. Volio bih da se izbjegne takva mogućnost. Zašto bi mi kao malo društvo postavljali kao neko ko odlučuje, kada ne odlučujemo”, kazao je Bosić.

Istakao je da je Rusija jedan od ključnih faktora koji trebaju da nose stabilnost.

O aktuelnoj političkoj situaciji, Bosić kaže: “Duvaju predizborni vjetrovi”.

“To se osjeti na svakom koraku. Imamo priče oko otvaranja hitnih sjednica”, naveo je pojasnivši da je protekle sedmice SNSD tražio hitnu sjednicu zbog kako su naveli “ratnohuškačkih izjava” Bakira Izetbegovića.

“Ovo je vrijeme prikupljanja svih poena, pa i onih jeftinih. To su političke igre, a ljudi ne prezaju ni od čega”.

Da li su domaći političari svjesni rečenica koje izgovaraju u eteru?

“Svjesni su, ali se radi o beskurpuloznosti i borbi za vlast. Svako ko ovdje živi zna da ako se spomene da se neko naoružava, kupuje oružje, proizvodi i skladišti ga za ‘ne daj Bože’ – da će izazvati reakciju kod druge strane. Ta reakcija će biti ‘moramo i mi’, i to je ono što može dovesti do haosa”, kazao je Mladen Bosić Merimi Šemić u Danu uživo na N1.

Do sada se to nije dešavalo zbog kontrole međunarodne zajednice, kazao je. Bosić je izjavio da sve počinje od riječi, a izjavu Bakira Izetbegovića ocijenio je “neodgovornom”.

“Asocira na budući rat. Otvara prostor onima koji na istoj takvoj politici s druge strane se uključe. To je neka vrsta odbojke Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika koju smo viđali i ranije. Dvojica pod navodicima nacionalnoj osviješćenih prepucavaju. Moguće je da se u direktnom dogovoru to radi, da se diže tenzija – da dobiju glas građana. podsjeća me to na ranije periode. Ako je davalo ranije rezultate – zašto bi se odrekli toga”, kazao je Bosić.

Građanima je poručio da shvate šta se tu radi i kakva je korist od prihvatanja takvih igara.

On je ocijenio da Milorad Dodik i SNSD pokušavaju da oslabe Savez za promjene, jer se odlazak svakog poslanika udar od kojeg se pravi slika raspada stranke. Kazao je da se nada da je taj period završen.

Za kraj je kazao da je Izborni zakon “završena” priča i da neće doći do izmjena. Kazao je da priču oko tehničkog aspekta Izbornog zakona, odnosno uvođenje skenera blokiraju SNSD i HDZ, iako je skener zapravo svjetska praksa.

Bosić je kazao da je izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Federacije BiH veliki problem, te da bi politički faktori trebali naći dogovor.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.