Lijanović: Imat ćemo jedno efikasno uređenje FBiH

Vijesti 24. apr 201810:15 > 10:20
N1

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je kandidaturu za Predsjedništvo BiH. Kaže da ima plan za razvoj koji će se zasnivati na ekonomskom razvoju. Gostujući u emisiji Novi dan istakao je da planira ukinuti kantone u FBiH.

Jerko Ivanković Lijanović kaže da je odlučio da se kandiduje zbog prijatelja sa Facebooka koji su insistirali na tome.

“Skoro dvije protekle godine preko 100.000 mojih pratitelja na mojoj Facebook stranici insistiralo je na mojoj kandidaturi. Hvala im ovom prilikom i imaju moju kandidaturu. Hvala im što me svakodnevno prate i što su prepoznali da su ovo povijesni izbori na što su mi cijelo vrijeme ukazivali. Možemo ih porediti sa izborima 90-ih godina jer smo se tada opredjeljivali o jednim vrlo važnim stvarima. Da je tada pobijedila politika Ante Markovića danas bi imali penzije od 1.500 do 2.000 KM, plate od 3.000 do 4.000KM. Niko ne bi morao odlaziti iz ove zemlje, bili bi jedan elitniji dio EU. Nažalost, trideset godina nakon toga smo tu gdje jesmo, ovi izbori na neki način imaju sličnu situaciju. Dvadeset osam godina kasnije imamo ponovo priliku odrediti smjer zemlje. Evidentno da su se u Predsjedništvo kandidirali Milorad Dodik iz RS-a, koji realno ima šanse da bude izabran i mi iz Federacije na to ne možemo utjecati. Očekujemo kandidaturu i gospodina Čovića. Njihovo sastajanje u Predsjedništvu i njihove namjere koje javno iznose za ovu zemlju su jako opasne po mom gledanju i po gledanju ovih mojih pratitelja. Mi smo željeli da zaustavimo jednu takvu retrogradnu politiku, politiku etničkog konflikta, politiku siromaštva, a da uvedemo jednu novu politiku koja bi treba preokrenuti situaciju u ovom smjeru, politike etničke suradnje, ekonomskog razvoja što zaslužuju svi stanovnici ove zemlje nakon dvadeset osam godina koje su iza nas”, kaže Jerko Ivanković Lijanović.

Komentarišete često politike Dragana Čovića i Milorada Dodika, izjavili ste “da rade sve na razgradnji BiH i političkoj nestabilnosti zemlje”?

To svi stanovnici ove zemlje proživljavaju u proteklom periodu, sve njihove izjave, svi njihovi potezi idu u tom pravcu praktično da se pokaže da Bosna i Hercegovina nije održiva u ovakvom a nemaju rješenje za neki drugi oblik. Ja smatram potpuno suprotno, da ova zemlja i vrijedni ljudi u njoj imaju perspektivu, da se moramo ujediniti i kroz politiku etničke suradnje i politiku ekonomskog razvoja, jer imamo prirodno bogatu zemlju, imamo jako vrijedne ljude, gdje god da su otišli vani pokazali su da su nadprosječno uspješni. Samo u svojoj domovini ta uspješnost ne može da dođe do izražaja. Nije do stanovnika, nije do zemlje, samo je do poličkog vodstva.

Pred birače u oktobru izlazite sa “Programom deset”, sa kojim ste sreću okušali i na izborima 2014. godine, da li se nešto u programu promijenilo pred ove izbore?

Nažalost, skoro ništa jer ova vlast u protekle četiri godine nije ništa uradila. Tako da ćemo mi sa Programom deset sigurno dobiti podršku da promijenimo ovo stanje. Pokazatelji koji sad govore sa terena, od birača je da taj program nema drugu alternativu. Smanjenje administracije je neophodno u našoj zemlji. Ukidanjem kanotona ćemo ukinuti 10 premijera, skoro 100 ministara, 285 zastupnika i sva silna administracija koja ide uz to. Smanjićemo i administraciju i birokraciju. Ukidanjem doprinosa na plaće stvoriti ćemo pretpostavke za razvoj proizvodnog sektora. Danas ko zaradi plaću u proizvodnom sektoru mora zaraditi i 70% za državu. Mi smatramo da se u tom dijelu država ne treba miješati, da treba izvući ruku iz džepova kako radnika tako i poslodavaca. Tko god zaradi nešto u proizvodnom sektoru jer je to danas jako teško treba potpuno da ostane za njega a mi iz luksuza trebamo puniti fondove i u biti sve ono što se sada puni iz doprinosa na plaće. Infrastruktura znamo kakva je, svi putujemo kroz našu zemlju i moramo je unaprijediti. Ne možemo sebi priuštiti da nam evropljani proizvode hranu. Ako uvozimo avione, automobile, telefone itd., objektivno tu sa svjetskim proizvođačima ne možemo se nositi. U proizvodnji hrane to možemo uraditi bolje od njih. Moramo proizvesti dovoljno hrane za svoje potrebe a onda isto tako biti i ozbiljan izvoznik hrane jer imamo prirodne resurse. Obrazovanje moramo uskladiti sa potrebama tržišta. Danas imamo obrazovanje gdje školujemo ljude za strane zemlje, da se rasipaju porodice, da majke i očevi plaču za svojom djecom koja moraju otići vani a ujedno su i sretni jer im je to jedino rješenje i niz drugih stvari koje moramo uraditi u narednom periodu.

Ukidanje kanotona, kako bi organizovali vlast u BiH?

Ja imam napisane ustavne izmjene, amandmane, koji će na jednu od prvih sjednica ići na glasanje. Gradovi i općine kao lokalne zajednice moraju biti dobar servis građanima i Federacija BiH jer nas je nešto više od dva miliona, to je predgrađe jednog većeg ozbiljnijeg većeg grada. S obzirom na moderne tehnologije kojima se može uređivati država, nije to kao što su se uređivale države prije pedeset, sto godina da je sve papir, neki pečat ili neka kancelarija u koju morate oći, danas se puno toga mora raditi elektronski. Imaćemo jedno efikasno uređenje FBiH i imaćemo enormne uštede.

Ovaj plan 2014. nije uspio, zašto mislite da će uspjeti ove?

Ja sam spriječen 2014. godine na učešću u izborima na jedan brutalan, nepravedan način. Uhapšen sam dva dana prije početka izborne kampanje da bi sudovi donijeli odluku da su mi povrijeđena ljudska prava odmah nakon brojanja glasova. Taj proces nema konačan epilog. Vjerujem u naše pravosuđe, da će donijeti jednu pravednu odluku, da potvrde da su tu bili politički motivi, da me samo eliminiše iz izbornog procesa kako bi se zaustavila naša pobjeda.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.