Vajzović: Hrvatska tjera svoje i istjerat će

Vijesti 24. apr 201809:57 > 10:30
N1

Hanka Vajzović, zastupnica Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je kazala da je hrvatski ministar prometa vrijedno radio na projektu Pelješkog mosta, a da je bh. ministar saobraćaja i komunikacija bio začuđen čekajući da mu neko kaže šta treba raditi. Smatra da Hrvatska u slučaju mosta tjera svoje i da će istjerati.

Vajzović je podsjetila da je Vijeće ministara BiH pitala šta je konkretno poduzelo prema Hrvatskoj i Evropskoj komisiji koja je omogućila sredstva za izgradnju mosta.

“Mislim da to nije samo povijesni trenutak za Hrvatsku, već i za BiH. Ne znam da li je vlast svjesna toga ili je nije briga. Pitala sam na posljednjoj sjednici Parlamenta šta je Vijeće ministara BiH uradilo u vezi utvrđivanja granice mora i gradnje mosta u posljednjih pola godine prema Hrvatskoj? Posebno u bilateralnim susretima i čuvenoj zajedničkoj sjednici dvije vlade održanoj 7. jula 2017. Šta je poduzeto prema Evropskoj komisiji? Na osnovu čega je Evropska komisija odobrila pola milijarde eura za izgradnju mosta ako se insistira na odobrenju bh. strane za izgradnju mosta? Je li do nas ili je do Evropske komisije? Da li Hrvatska lažirala papir? Da li je Evropska komisija pogledala kroz prste Hrvatskoj ili je neko naš potajno dao saglasnost za izgradnju mosta, a da niko ne zna? Znate da je pitanje granice važno u procesu pristupanja Evropskoj uniji, nije li sada otvoren prostor da BiH bude ucjenjivana u pristupu Evropskoj uniji?”, rekla je Vajzović.

Komentarisala je izjavu hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića da Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnog određenja između dvije države. Istaknula je da je prvenstveno odgovornost na bh. vlastima kada je u pitanju izgradnja mosta i da je normalno da Hrvatska insistira na izgradnji mosta jer je to njen interes.

“Uglavnom se krivi Hrvatska, ali ne mislim da je to tako. Oni su to uradili ne birajući sredstva. Samo im zamjerim pretenciozno naglašavanje dobrosusjedskih odnosa, a rade sve na štetu BiH. Njihov interes je da to ostvare i ne zamjerim im. Ministar prometa Hrvatske, Oleg Butković je vrijedno radio na tome, a naše se začuđava čekajući da mu neko kaže šta treba raditi. Šta je uradio ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak? Hrvatska tjera po svome i istjerat će”, istaknula je.

Vajzović je objasnila šta znači neškodljivi pristup moru prema hrvatskom zakonodavstvu. Mišljenja je da Evropska komisija može dati odgovor da li je Hrvatska zaista dobila odobrenje od BiH za izgradnju Pelješkog mosta.

“Naša vlast nije bila u stanju pročitati hrvatsko zakonodavstvo da vidi šta znači neškodljivi pristup moru. To vam znači da vam neko blokira pristup cesti i da možete proći samo onda kada vam on odobri. Tvrde da je most za našu korist, a godinama blokiraju cestu Stolac-Neum. Građani BiH su kolonizirani na Doljanima i čekaju satima. Nikoga nije briga. Pitanje je da li nas je Evropska komisija diskriminisala. Ona može dati odgovora da li je BiH zaista dala saglasnost za izgradnju mosta”, ukazala je Vajzović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.