Ferguson za N1: Previše je govora o oružju i konfliktu

Vijesti 25. apr 201813:18 > 13:22
N1

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kazao je danas za N1 da se ''izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati, a rezultati implementirati kako bi ova zemlja išla naprijed''. Dodao je i da je u ''BiH previše govora o oružju i konfliktu''.

Na pitanje reporterke N1 televizije Adise Imamović da li će biti dogovora o Izbornom zakonu, Ferguson je poručio da ”ne želi pretpostavljati”, ali da političari imaju odgovornost da postignu dogovor.

‘Ne želim pretpostavljati, ali mislim da smo bili kroz čitav ovaj proces, da je odgovornost političkih lidera ove zemlje da postignu dogovor. Trenutno vidimo da stranke zauzimaju maksimalističke pozicije, a ono što nismo vidjeli jeste stvarna rasprava stvarni kompromis, a to mora da se desi moramo imati dogovor jer izbori se moraju održati rezultati se moraju implementirati kako bi ova zemlja išla naprijed, a ne gubila vrijeme u stagnaciji, to je ključ”, rekao je on.

Govoreći o predizbornoj kampanji, on je kazao da je ”baš duga”.

”Bojim se da je kampanja baš duga, a imamo još i šest mjeseci do izbora. Djeluje kao da predizborna traje mnogo mjeseci. I naravno da vidimo posljedice toga. Zaustavljene se ključne reforme. Mnogo smo posvećeni da podržimo progres ove države i spremni su uložiti milione funti poreskih obveznika Britanije, ali nažalost, a posebno u Federaciji vidimo zastoj, vlasti ne usvajaju zakone koji bi značili da idemo naprijed. Ova zemlja ne može priuštiti da trati vrijeme jer građani zahtijevaju promjene a mi smo spremi da ih podržimo. Ali političari moraju preuzeti odgovornost”, dodao je.

Da li je ugrožena sigurnost, s obzirom na “zveckanje oružjem”?

”Vijeće za implementaciju mira ima još uvijek bitnu ulogu koju igra. Nažalost, i mi bismo voljeli da je ta uloga malo manje bitna. Mislim da je previše govora o oružju i konfliktu. Prije četiri godine sam došao ovdje, a uoči prošlih izbora i tada je atmosfera bila prilično zagrijana, uglavnom gledamo isto, iskreno, to nikome ne pomaže nije konstruktvno ne šalje dobru poruku iz ove zemlje, globalno, investitorima, danas smo na Biznis forumu i pokušavamo pokrenuti ekonomiju ove zemlje, a takve priče i djela stvarno ne pomažu. Ponavljam, stvar je u tome da ljudi preuzmu odgovornost da stvaraju pozitivni imidž ove zemlje. To je i ono što mi želimo vidjeti i u čemu želimo pomoći”, naglasio je on.

Podsjećamo, novi sastanak o izmjenama Izbornog zakona bit će održan danas u Sarajevu, a domaćin će biti ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.