MOSTIMUN u Mostaru: Studenti simulirali rad UN-a

Vijesti 25. apr 201817:11 > 19:11
N1

Deseta međunarodna studentska konferencija MOSTIMUN počela je u Mostaru. Više od 80 studenata iz raznih krajeva svijeta tokom četiri dana simulirat će rad UN-a , raspravljajući o gorućim svjetskim problemima.

Deseti put zaredom ujedinjeni studenti mostarskog Univerziteta i Sveučilišta. Ali osim na lokalnom nivou MOSTIMUN spaja studenate širom svijeta. Svi oni naredna četiri dana bit će delegati Ujedinjenih naroda, te simulirati njihov rad.

“Drugi put sam ovdje, mnogo sam uzbuđena jer ću imati priliku znati više o Mostaru i BiH, upoznala sam veoma lijepe ljude i nadam se da ćemo se zabaviti tokom konferencije, ali da ćemo mnogo toga i naučiti”, navela je Ana Victoria Corral, učesnica iz Španije.

“Upoznajem ljude koji su da li mojih godina ili mlađi, koji su s jednakom željom da doprinesu da svet u kojem žive naprave boljim tako što će se neko spojti i družiti, jer ne postoji mnogo prilika, osim ako nije neki akademski program”, dodao je Miloš Aleksić, učesnik iz Novog Sada.

Pravilo nalaže da nijedan student ne može biti delegat zemlje iz koje dolazi. Njihove pripreme trajale su mjesecima, kako bi mogli raspravljat o gorućim temama kao što su pitanja vezana za UN-ove operacije održavanja mira u svijetu. Debate se odvijaju isključivo na engleskom jeziku.

“Na taj način uspostavljamo dijalog, komunikaciju, predstavljamo sami Mostar u boljem svjetlu, ali i cijelu BiH stavljamo u fokus kao mjesto traženja rješenja za brojne svjetske probleme”, pojasnila je Gabriela Arapović, portparolka MOSTIMUN-a.

Idealna je to prilika za mlade da se više educiraju u oblasti međunarodnih odnosa i da eventualno razmotre i karijeru u tom smjeru, kazao je ambasador OSCE-a u BiH, Bruce Berton.

“Mostar je perfektno mjesto za to jer simbol Mostara su njegovi mostovi koji predstavljaju zajedništvo i zajednički rad na pojedinim pitanjima.”

S obzirom na to da konferencijski modeli UN-a imaju dugogodišnju tradiciju, kako u Evropi, tako i u svijetu, po završetku programa svi učesnici dobit će certifikate UN-a.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.