Filipović za N1: Bez Bošnjaka se odlučuje o sudbini BiH

Vijesti 25. apr 201821:22 > 21:24
N1

Muhamed Filipović, akademik i filozof u Pressingu na N1 je kazao da je Bosanska akademija nauka i umjetnosti derogirala sama sebe jer je pristala održati susret sa entitetskim akademijama.

“Ona je time sebe derogirala. Svela se na jednu lokalnu akademiju. Izgubila je privilegiju da bude Akademija nauka BiH. Što se Bošnjačke akademije tiče, smatrao sam da svi narodi imaju svoje akademije, Srbi imaju tri, Hrvati imaju dvije, Slovencij svoju, Crnogorci svoju, Albanci imaju Tiranu i Prištinu, Makedonci u Skoplju, jedini mi kaonarod nemamo svoje akademije”, naveo je Filipović.

“S obzirom na ogromnu dijasporu koju imamo, 80 posto našeg naroda u posljednjih 100 i više godina se nalazi u dijaspori. To nije slučaj ni sa jednim drugim narodom. Moramo imati institucija koja će voditi računa o cijelom narodu”, poručio je Filipović.

On tvrdi da bošnjačka dijaspora nema gdje da se vrati.

“Srbi i Hrvati imaju ambiciju, svaki Srbin sanja da konačno se smiri u Beogradu ili oko Beograda. To je njihov ideal, to mi je rekao jedan moj zemljak, ‘mi idemo, najvažnije nam je da dođemo u Pančevo, tamo ima naših’.Hrvati, kao što se zna – Zagreb ili Njemačka”, dodao je Filipović, uz konstataciju: “Bošnjaci se smiruju u BiH”.

Sve se češće čuje da Bošnjaci potpadaju pod diktat u BiH?

“Bošnjaci su iskorijenjeni. Bošnjaci su živjeli na 92 posto teritorije BiH, Srbi na 72 posto, Hrvati na 46 posto. Sada Bošnjaci žive na suženoj teritoriji. 400.000 raseljeno, uz pomoć međuinarodnih lopova, a za njih se niko nije brinuo”, naveo je.

“Bez Bošnjaka se odlučuje o sudbini BiH. Mi sebe ne shvatamo ozbiljno, ako vi sebe shvatate ozbiljno, i drugi će. Vi sebe možete poštovati samo ako poštujete kao cjelinu svoga bića”, poručio je Filipović.

“Mi imamo loše predstavnike, to se mora promijenti kako tako”, izjavio je Muhamed Filipović u Pressingu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.