Glavni zaključci sastanka lidera zemalja Procesa Brdo-Brioni

Vijesti 27. apr 201820:25 > 20:27
Tanjug / Dimitrije Goll

Zaključak održane konferencije lidera zemlja Procesa Brdo-Brioni u Skoplju je da odgovornost pripada zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, koje treba i dalje posvećeno da rade na traženim reformama.

Učesnike je dočekao predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov kao domaćin, zajedno sa predsjednicima zemalja koje su inicijatori tog procesa, Slovenije i Hrvatske, Borutom Pahorom i Kolindom Grabar-Kitarović.

Pored Ivanova, Pahora i Grabar-Kitarović, sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije Procesa Brdo-Brioni su predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako se navodi u zaključku, učesnici ovogodišnje sjednice tog regionalnog procesa su svjesni da su vladavina prava, osnovna ljudska prava, efikasno sudstvo i dobra vladavina, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključni za napredak, razvoj i stabilnost.

U zajedničkom zaključku navedeno je da podržavaju objektivne kriterijume za proširenje EU zemljama članicama Procesa Brdo-Brioni, gde se ističe procjena individualnih zasluga.

Učesnioci su pozdravili poruke i konkretne prijedloge Strategije EU za Zapadni Balkan i potvrdu vjerodostojnog proširenja i jačanja angažmana EU na Zapadnom Balkanu.

U zaključku je posebno pozdravljen predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji, kao konkretan izraz obnovljenog pristupa EU Zapadnom Balkanu.

Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH

“Ohrabrujemo rešavanje otvorenih pitanja i sporava u duhu doborsusjedstva i međunarodnog prava, uz pozivanje na sredstva za mirno rješenje, prije svega na stalne medjunarodne sudove, tribunale i arbitraže”, poručili su predsjednici zemalja Zapadnog Balkana.

Regionalni lideri očekuju dalju pomoć EU za poboljšavanje transportne, energetske i digitalne povazanosti zemalja Procesa Brdo-Brioni, uz snažnu podršku postojećim projektima.

Prije početka sastanka u Skoplju održano je nekoliko bilateralnih sastanaka. Predsednik EK Donald Tusk je imao odvojene sastanke sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i predsjednikom Albanije Ilirom Metom.

Sastanak predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju, u hotelu Aleksandar palas, pratilo je 156 akreditovanih predstavnika medija, od čega je 40 iz inostranstva.

Nakon zvaničnog dijela sastanka, predsjednik Makedonije priređuje večeru na kojoj će biti servirani tradicionalna makedonska hrana i vina, a goste će zabavljati Baklava bend svojim i tradicionalnim pjesmama.

U Skoplju je zbog prisustva predsjednika zemlja regiona određen takozvani prvi stepen bezbjednosti, od jutros glavni grad Makeodnije nadlijeću policijski helikopteri, a saobraćaj se u odvija po posebnom režimu.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska, sa ciljem potpune integracije zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i stabilizacije stanja u regionu preko jačanja regionalne saradnje i kroz rešavanje otvorenih pitanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.