Somun za N1: Moje iskustvo iz Sjeverne Koreje

Vijesti 28. apr 201810:44 > 10:53
N1

"Jako je dobro da se sastaju i potpisuju deklaracije, ali ne vjerujem da će doći do konačnog pomirenja", kazao je vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun za N1.

Da li se desilo pomirenje stoljeća?

Jako je dobro da se sastaju i potpisuju deklaracije, ali ne vjerujem da će do konačnog pomirenja doći. Zavisi šta podrazumijevati pod pomirenje; to bi bila saradnja, posjete i ono što mi u Evropi smatramo pod pomirenje. Dobro je da se sastanu prije nego dođe američki predsjednik Trump. U čitavom svijetu vlada strah, jer u cijelom svijetu na vlast dolaze stranke, grupe, korporacije i ličnosti koje siju strah i Trump je jedan od takvih. Pitanje je ko će to žnjati“, kazao je Somun.

U ovom momentu, Sjeverna Koreja je sa ovim svojim nuklearnim programom i balističkim raketama dokazala svoju silu i snagu, spremnost za dijalog, a ako je Trump uplašio i jedne i druge, zavladao je strah u obje Koreje. Koreja je uvijek bila poligon nadmoći velikih sila. Tako su dvije Koreje nastale, sjever su osvojili Sovjeti a jug Amerikanci. Za ovih 65 godina nema mira, ali ni pomirenja“, istakao je Somun.

Kazao je da će ova vrsta mira odgovarati i jednoj i drugoj strani.

Ovaj mir će odgovarati i jednima i drugima. Na neki način dolazi do detanta, vidite da između Kine i Amerike čas zavlada dogovor, čas ne a to je jako važno za Sjevernu Koreju“.

Somun je prepričao svoje iskustvo koje je doživio prilikom posjete Sjevernoj Koreji.

Ja sam bio u Sjevernoj Koreji i to je jedina zemlja u koju nisam više nikad poželio da odem. To je takav sistem, gori od sistema Envera Hodže u Albaniji. U apsolutnim sistemima uvijek postoji jedna rupa u koju se može ubaciti. Ja sam uletio kod predsjednika. Rekli su mi da ono što sam čuo kod njega ne smijem do kraja života nikad nikome reći, a to nije bilo ništa posebno. Sjećam se kad smo išli i gledali u ljude na kamionima, praznina u očima, ništa nisu znali. Sjeverna Koreja je daleko od svijeta, ostali su izolirani a da ne govorim druge detalje. Zamolio sam kamermana da slika djecu iz obdaništa, djeca kad su vidjela kameru pobjegla su u sporednu ulicu. Učili su ih da je kamera neprijatelj naroda. U Koreji nema zida historije, ničega. Srušili su sve“, istakao je.

Dodao je još:

“Teško je brzo postići pomirenje, može se desiti da bude više kao “trpljenje” jednog i drugog sistema”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.