Fabrika sode najavila obeštećenja poljoprivrednicima

Vijesti 29. apr 201817:34 > 19:53
N1

U Lukavcu je sinoć djelomično saniran nasip odlagališta iz kojeg se razlila otpadna tečnost na poljoprivredna zemljišta i u rijeku Spreču. Talog stigao i do Doboja. Nadležni danas poručuju - nema mjesta za paniku i da je situacija pod kontrolom.

Suad Bajrić iz Lukavca obrađuje oko 400 dunuma zemlje. Oko sedam kukuruza i dva hektara djetaline zasijao je neposredno do taložnice tzv. bijelog mora koja se izlila na njegove njive. Još ne zna kolika je šteta.

“Šteta. Nisam jednom, dva puta otišao tamo. Omrzla mi je ona zemlja više. Nije ono ni prvi put. Sve se može desiti, ali to je aljkavost svih. Ja sam poljoprivrednik. Ja nemam kad jesti”, kaže Bajrić.

Pucanjem nasipa taložnice, na zemljište i u rijeku Spreču se izlio otpad, nepoznate količine, koji se tu odlaže od proizvodnje sode, kalcij karbonat, odnosno, kreč i krečnjak.

“Ima i sadržaja natrijum hlorida, soli, kuhinjske soli i kalcij hlorida. To je sastav uglavnom neorganskog porijekla. Nije otrov”, tvrdi Nihad Akeljić, direktor za ekologiju Sisecam Soda Lukavac.

Talog koji se izlio ima povećanu pH vrijednost i prva mjerenja su pokazala pH vrijednost veću od 11. Pola kilometra nizvodno, u rijeci Spreči, ta vrijednost je bila 8,7 – normalna vrijednost je osam.

“Imamo veliku koncetraciju suspendiranih tvari. To je ovo bijelo što vidimo. To je onaj vizelni efekat koji ostavlja na samu rijeku Spreču. Ali ta pH vrijednost rapidno opada i rade se mjerenja nizvodno na svakih 500 metara do kilometar. Danas se kreće sedam do osam pH jedinica”, kaže Abdel Đozić, profesor Odsjek za zaštitu okoline i ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Uzroci pucanja nasipa te prava šteta znat će se nakon istrage. Iz Sisecam sode kazali su da će obešteti poljoprivrednike. Međutim, Bajrić kaže da nikakva šteta ne može zamjeniti njegov silni trud uložen u ove njive.

“Volim zemlju raditi. Ja da ne volim, ne bih radio. Imam brata u Švicarskoj koji mi može naći posao. Neću. Ja sam se vratio iz Švicarske. Neću! Povuklo me ovamo i radim to što radim. Marku nemam nikome dužan. Radim sa svojim rukama”, ističe Bajrić.

Fabrika ima četiri taložnice na 56 hektara zemlje koje će još ovu godinu raditi. Uprava je pokrenula projekat za izgradnju manjih taložnica u krugu fabrike koje će se povremeno prazniti i odvoziti na drugu lokaciju gdje će se raditi tehnološka i biološka rekultivacija.

Dio nasipa koji je probijen bit će u potpunosti saniran za nadjalje dva dana. Istovremeno, pravi se nasipa koji bi trebao osigurati, da u slučaju padavina, talog ne ide dalje na oranice i u rijeku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.