"Neprihvatljivo da su jedni samo žrtve, a drugi zločinci"

Vijesti 30. apr 201818:33 > 18:57
N1

I dok u Mostaru pozdravljaju odluku Suda BiH da se Dudaković brani sa slobode, iz Banjaluke stižu osuđujuće reakcije na oslobađanje osumnjičenih za ratne zločine. Za srpske političare, ali i udruženja ovakva odluka Suda BiH dokaz je da je pod uticajem bošnjačkih političara, te da, kako kažu, neće biti pravde za srpske žrtve.

Katastrofa i farsa, riječi su kojima se u RS opisuje situacija nakon puštanja na slobodu Atifa Dudakovića.

“Katastrofalno, ali i očekivano zbog toga što to nije prvi slučaj takav, da ljudi koji su uhapsili iz reda bošnjačkog naroda za koje postoje dokazi da su činili zločine, naređivali ili čak lično ubijali one koji nisu učestvovali u ratu, da su pušteni”, ističe Nebojša Radmanović, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH.

Slučaj je čvrst i neoboriv, na dan hapšenja je ustvrdio, ali i danas ponavlja direktor Centra za istraživanje rata RS. Razočaran u pravosuđe, Milorad Kojić naglašava da 8.000 stranica i desetine video snimaka dokazuju da je Atif Dudaković glavni nalogodavac stradanja blizu 750 Srba, uglavnom civila s područja Sanskog Mosta, Ključa, Bosanske Krupe i Bosanskog Petrovca.

“Prosjek starosti stradalih je 65 godina, tačno sam nabrojao koje su masovne grobnice, dostavili smo CD-ove originalne koji potvrđuju sve te egzekucije, i ono što je poznato da će biti preko 400 svjedoka u predmetu. Naravno da je javnost zainteresovana, ali ne može biti zainteresovana na način kako je to danas bilo u Bihaću da se šalju ratnohuškačke poruke”, kaže Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata RS.

Najstarija žrtva po optužnici kojom je obuhvaćeno stradanje 256 osoba, imala je 99 godina. Kojić tvrdi da je uz kvalifikovana krivična djela ratnog zločina nad civilima, te zločina protiv čovječnosti, po srijedi i etničko čišćenje u akciji “Sana 95”.

“Po karakteru kako su zločini činjeni to je klasični primjer etničkog čišćenja, jer kad gledate one snimke na kojima Atif Dudaković naređuje da se spale sve kuće srpske kako se nikad ne bi vratili, a danas nemate Srba koji su se vratili, ili ih je mali broj”, naglašava Kojić.

U Sanskom Mostu je po popisu iz 1991. godine živjelo 28.136 Bošnjaka, te 25.363 Srbina. Po posljednjem popisu u Sani živi 1.837 osoba srpske nacionalnosti.

U Vladi RS kažu da je neprihvatljivo da su jedni samo žrtve, a drugi zločinci.

“Zločine koje su oni činili pravdaju da je to normalno, a ako je eventualno bilo zločina s naše strane da nas satanizuju, to je jedno licemjerstvo koje je primijetno i od strane međunarodne zajednice i od strane korpusa oko Bosanaca i Hrvata”, stav je Milenka Savanovića, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske,

16 masovnih i preko 180 pojedinačnih grobnica evidentirali su na području zapadnokrajiških opština, kažu u RS. Ako se zločini 5.korpusa ne kazne navode da će BIH biti surogat država dvostrukih aršina.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.