Bukinac: EU nije mjesto, to je put

Vijesti 01. maj 201808:43 > 08:47
N1

"EU, to nije mjesto, to je put. Nije važna udaljenost od tog puta nego gdje je taj put", kazala je za N1 ambasadorica SLovenije u BiH, Zorica Bukinac.

Period u kojem je postala ambasadorica ocijelila je kao “interesantan”.

“Došla sam u BiH u jednom “interesantnom” periodu, radi se o dinamičnom periodui za cijeli Zapadni Balkan. Period koji će tražiti dodatne napore u BiH, ali će zahtijevati i od nas u okruženju i EU jedan poseban odnos i napor prema ovom prostoru”.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, kazala je:

“EU postoji kao politički cilj u programima svih stranaka, međutim EU sama po sebi nije samo cilj nego način na koji može BiH najbolje u ovom trenutku ostvarivati svoje vitalne interese. To nije mjesto, to je put. Nije važna udaljenost od tog puta nego gdje je taj put. Važno je da sve stranke imaju to u svojim programima. Kad se govori o vremenu, to je važan element za državljane. Promjene moraju biti organske, ne birokratske. Mora doći do promjene, a promjena nikad nije laka”.

Dodala je da nema prečica za EU.

“Uvjerena sam da onaj ko želi dobro ovoj zemlji i ljudima mora preuzeti odgovorst za način za ostvarivanje tih političkih ciljeva, kao što je EU. To je unija vrijednosti, unija vizije, unija ljudskih prava. Misliim da to nije tako jednostvna priča, ali treba ljudima objasniti da to nije neki timeline do kog se dolazi jednostavno. Nema prečica, to vas uvjeravam. To su političke odluke, ali promjena se može odigrati. Ona se mora dogoditi”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.