''Ne boj se Paja, mirno spavaj, neće biti rata''

Vijesti 02. maj 201809:22 > 09:43
N1

Kažu da kada jednom počnete da se bavite novinarstvom, ne prestajete nikada. Tome je dokaz i Pavle Pavlović koji se novinarstvom počeo baviti davne 1964. kad mu je objavljen prvi tekst u sarajevskom "Oslobođenju". Prvi tekst mu objavljen kada je imao 14 godina.

Pavle Pavlović gostujući u emisiji Novi dan prokomentarisao je i naslovnice novina, govorio je i o aktualnim zbivanjima.

Kako se u Nizozemskoj obilježava Prvi maj?

Da ne pogledate kalendar ne bi ni znali da je Prvi maj u Nizozemskoj. Radni dan, jučer, danas. Možda je u Amsterdamu bilo nekoliko manjih protesta radnika, ali onih koji tada nisu tada radili. Jedan normalan radni dan.

Pavlović je prokomentarisao naslovnicu Oslobođena i način na koji se Prvi maj proslavlja u Bosni i Hercegovini.

Po tome naslovu zaključilo bi se da radnici ovdje bogovski žive. Gledajte jučer u Parizu, Berlinu velike demonstracije a znamo kakva je tamo privreda i koliko radnici zarađuju. Oni se bore da im bude još bolje. Ovdje vidim da im je super. Niko se ne bori. Ovdje se najviše bore za roštilj, ražanj. Stvarno ne razumijem ljude. Kada bude treći, četvrti maj opet čujemo da im nije dobro. Svi čekaju 1,2. maj a niko ne koristi te dane da pokažemo zašto su ti dani značajni”, kaže Pavlović.

Kada smo počeli da Prvi maj proslavljamo uz ražanj, roštilj?

”Sad bi neki bi rekli da je Tito za sve kriv. U to vrijeme se taj Praznik rada baš slavio praznično. Svi smo bili zaposleni. Imali smo besplatno školovanje, osiguranje. Nije uopće bilo redova pred zavodima za zapošljavanje. Stvarno se trebalo slaviti. Ovdje je navika ostala. Kada kod nas u Bosni ostane navika, tradicija traje strašno dugo.”

Pavlović ne vidi svrhu Sindikata u Bosni i Hercegovini, za koga se oni bore.

“Sad je predizborno vrijeme i čujem puno prijatelja “neću izaći glasati”, ako ne izađeš na glasanje znači da si glasao za ovog protiv kojeg stalno govoriš. Tako se ni ovdje ništa ne radi. Sindikati, ja ne znam zašto sindikati ovdje postoje, možda zbog nekoliko funkcionera. Zbog radnika nisu. Nikako ne razumijem te ljude. Ili je svima cilj da izađu iz Bosne i Hercegovine, da čim dođe nova, mlađa generacija gledaju kako da ode dalje, da se lova šalje. Uvijek sam govorio da je neko rat skoro i planirao da bi imali veliku dijasporu. Svake godine oko tri, četiri milijarde maraka dođe u Bosnu i Hercegovinu”.

Koje su teme koje dominiraju u medijima u Nizozemskoj?

”Ovih dana je bio Kraljev dan. Mediji u Nizozemskoj se bave kako se kraljica obukla. Kakve je cipele obula, da li je složila bojice. Ima dosta priča i oko droge. Amsterdan godišnje posjeti 12 miliona turista zbog narko turizma. Htio sam predložiti i gradonačelniku Skaki da se i u Sarajevu otvore ti coffeeshopovi jer su dobri izvori primanja za gradsku kasu. Da se organizuju coffeeshopovi da bi lake droge bile pod kontrolom države. U Nizozemskoj je bio jedan političar koji je predalagao ukidanje svih zabrana za droge. Najviše su se zbog tog prijedloga bunili kriminalci. Ne bi bilo biznisa, narko biznisa. Možete misliti koliko bi kriminalci ovdje izgubili kada bi se to legalizovalo.”

Pavle Pavlović prisjetio se i 1992. godine ali i događaja početkom rata, on je igrom slučaja kako kaže vodio program u skupštini.

“Ja sam slučajno u skupštini vodio onaj program, cijelu noć kad je televizija prenosila. Čovjek sam koga mnogi optužuju a neki me i hvale da sam dozvolio da se Alija obrati u skupštini. Jedini koji je tada od članova predsjedništva Karadžića, Kljujića, Izetbegovića, smogao snage je Izetbegović, koji je došao među radnike i građane Sarajeva koji su ludili od te predratne atmosfere. On je došao i ljudi su ga izviždali i htjeli su ga izbaciti. Izašao sam pred mikrofon i rekao da smo mi demokratski forum, ajmo glasati da li gospodin može da se obrati. Tijesnom većinom je odlučeno da se Alija obrati publici. On to nije iskoristio da govori o svojoj politici. Rekao je da razumije ljude koji se plaše rata”.

Par dana prije dešavanja u skupštini Pavlović je u hodniku RTV Doma sreo i Izetbegovića i Karadžića koji su mu na upit “hoće li biti rata”, odgovorili da neće.

“Na moj upit, gospodo hoće li biti rata, oni su mi odgovorili “ne boj se Paja, mirno spavaj, neće biti rata”. To je bilo naivno ali vidite u šta se pretvorilo”.

Uskoro video.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.