Tuševljak: Ko sa dva sanitetska vozila napada Predsjedništvo

Vijesti 03. maj 201809:10 > 09:42
N1

Simo Tuševljak iz tima za istraživanje ratnih zločina iz Republike Srpske, istakao je u razgovoru za N1, da se odbrana Predsjedništva BiH ''svela na ubijanje vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su htjeli izvući ranjenike''. Da li na svijetu postoji vojska koja sa dva sanitetska vozila kreće na Predsjedništvo, upitao je Tuševljak.

Tuševljak smatra da je u Sarajevu zadan smrtonosan udarac Jugoslaviji.

“MUP RS je istražio događanja iz drugog i trećeg maja. Napad na JNA je bio sistemski organizovan, svjesno organizovani ratni zločin na Jugoslaviju. U Sarajevu je zadan smrtonosni udarac Jugoslaviji. Kriminalci s podebelim dosjeom su napali vojnike JNA. U koloni JNA su bili vojnici svih nacija”, rekao je.

Sukob na sarajevskoj Skenderiji je okarakterisao kao napad na vojnike JNA koji su spašavali ranjenike.

“Drugog maja su ničim izazvani napali vojnike JNA. Ubili su portira Bošnjaka u Domu JNA. Tu su ubijena jedina dva pripadnika JNA. Njihova odbrana Predsjedništva se svela na ubijanje vojnika JNA koji su htjeli izvući ranjenike. Da li na svijetu postoji vojska koja sa dva sanitetska vozila kreće na Predsjedništvo?”, kazao je Tuševljak.

Tvrdi da se zna imenom i prezimenom ko je učestvovao u napadima na vojnike JNA.

“Nijedan niški specijalac nije učestvovao u napadima. Imam apsolutne dokaze za to. Imamo imenom i prezimenom ko je stradao. Zna tačno ko je kakvu ulogu imao. Pod svaku cijenu je trebalo snimiti napad na JNA. Znamo ko je učestvovao u strijeljanju vojnika. Pripadnici JNA su imali jedinstvena obilježja – zvijezdu petokraku i zastavu Jugoslavije. Dedo Šišić je sa ustaškom kapom na glavi pucao iz zolje na vojnike JNA”, rekao je Tuševljak.

Tvrdi da je Alija Izetbegović bio pristao da BiH ostane u sastavu Jugoslavije još dvije godine.

“Alija Izetbegović se sastao sa Predsjedništvom SFRJ u Skoplju na inicijativu Kira Gligorova sastao i dogovorio da BiH ostane u sastavu Jugoslavije kao prelazno rješenje u naredne dvije godine”, dodao je.

Naglasio je nužnost da se provede što prije istraga o stradanju vojnika JNA.

“42 osobe su poginule. Znamo jasno ko je to učinio. Podnijeli smo pritužbu na koju niko nije odgovorio osam godina. Imam presudu kojom je rečeno da istraga mora biti provedena što prije”, zaključio je Tuševljak.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.