Jahorina ekonomski forum: Čović optimista u vezi puteva

Vijesti 03. maj 201817:38 > 19:30
N1

Počeo je dvodnevni Jahorina ekonomski forum. Treći po redu. Uz prisustvo predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, premijerke Srbije, Ane Brnabić i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Svi redom su se pohvalili odličnim ekonomskim pokazateljima.

Ekonomski rast, gradnja autoputeva, veća zaposlenost, regionalan saradnja – sve to obilježava aktuelni trenutak BiH i Srbije. Tvrde to Brnabić, Dodik i Čović

Premijerka Srbije kaže da je ova zemlja lider u iznosu stranih investicija, da ekonomija raste 4,5 posto, a da je zaposlenost smanjena na 13 posto. Ukazuje i na važnost partnerstva dvije zemlje, jer robna razmjena između BiH i Srbije iznosi milijardu 700 miliona eura.

Predsjednik Republike Srpske tvrdi da zaduženost ovog entiteta iznosi tek 42 posto BDP-a, da je pokrivenost uvoza izvozom 80 posto, a BDP u posljednij deset godina više nego udvostručen. Ipak, Dodik i Brnabić priznaju da se još mora mnogo raditi kako bi se zaustavio odlazak mladih.

“Ostaje da građani malo više na svojoj koži na svom novčaniku osete efekte tih rezultata i tih reformi. Ali reforme traže vreme”, izjavila je Ana Brnabić, premijerka Srbije.

“Tu ima ozbiljnih uspjeha, mada ima i dosta prostora da se čini napredak. Zato ne smijemo stati”, poruka je Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović kaže da su evropske integracije izuzetno važne, ali da u prvom planu mora biti povezivanje zemalja regiona.

“Duboko sam uvjeren da time pravimo lokalnu mrežu koja može biti šansa kako se regionalno snažnije povezivati, kako učiti jedni od drugih”, naveo je Čović.

Dodik, Čović i Brnabić dotakli su se i najavljene izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo. Premijerka Srbije ističe da će ova zemlja ispuniti obećanje i izgraditi dio autoputa do granice sa BiH. Dodik i Čović su saglasni da je ovaj autoput i dalje samo ideja, te da je mnogo izvjesnije da će biti dovršena mreža autoputeva u Republici Srpskoj.

“Ja sam preoptimističan oko ovog što je rekao predsjednik Dodik kada je riječ o povezivanju Republike Srpske prema Bijeljini i dalje sa Srbijom, a bojim se da ćemo zastati na ovom putu mreža cesta koje su se prepoznale kroz određene investicije iz Turske”, izjavio je Čović.

“Ove godine radimo na finalizaciji dogovora za trasu od Doboja do Modriče i Brčko Distrikta, i od granice sa Srbijom do Bijeljine. Mislim da će to najbrže ići”, rekao je Dodik.

Ukazano je na potrebu boje regionalne saradnje, kao i na rješavanje graničnog spora Srbije i BiH. Poruka Brnabićeve je da se ne smije dozvoliti da nam prošlost diktira budućnost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.