Muhamed Filipović o dolasku Erdogana u Sarajevo

Vijesti 04. maj 201815:05 > 15:07
Facebook

Akademik Muhamed Filipović je tokom nedavnog gostovanja u Pressingu na N1 kazao da bi eventualni stranački mitinga predsjednika Turske Tayyipa Recepa Erdogana u Bosni i Hercegovini poslao lošu poruku.

Održavanje takvog mitinga bi značilo da Erdogan tretira BiH kao poligon za sopstvenu politiku, pojasnio je Filipović.

“Ako mi danas damo Erdoganu da drži svoje mitinge ovdje, sutra će miting moći održati bilo ko drugi”, rekao je Filipović.

Filipović je u Pressingu otkrio kako je Erdoganu, tokom njegove posjete BiH, kazao da su Turci, odnosno Osmanlije napravili probleme u BiH.

“Ja sam Erdoganu, kada je bio u posjeti Sarajevu i držao govor kako u BiH više neće biti problema jer je nas i Turaka 90 miliona, kazao da ‘mi imamo probleme koje ste nam ostavili vi – Turci. Osmanska vlast je 1828. dala Milošu Obrenoviću autonomiju, a naše prvake, koji su postavili isti zahtjev sa mnogo više prava i razloga ste osudili i poslali vojsku na nas’. Pa je uslijedila serija egzekutivnih ekspedicija koja je završila sa Omer-pašom Latasom, koji je istrijebio našu elitu. Mi smo dramatične događaje, kao što je okupacija BiH od Austro-ugarske, dočekali bez vodstva. Nismo imali elite. Ne vodi politiku narod”, zaključio je Filipović tokom gostovanja na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.