Kontić za N1: Javni mediji u BiH uglavnom u službi politike

Vijesti 05. maj 201809:17 > 10:02
N1

Boro Kontić, direktor Media centra, kazao je jutros za N1 da su javni mediji u Bosni i Hercegovini uglavnom u službi politike, a ne u službi javnosti koja ih plaća.

Čovjek koji je osnovao i vodio Primus, kultnu emisiju osamdesetih, osvojio dvije svjetske nagrade za radiodokumentarac Jazz Time i pokrenuo Omladinski program, prvu oazu slobodnog govora u bh. medijima – govorio je o slobodi medija u Bosni i Hercegovini, ali i o ostalim aktuelnim temama.

”Interesantno, građani više vjeruju novinarima, vjerskim zajednicama i nevladinim organizacijama, a najmanje političarima. Bez sumnje je da ljudi još uvijek imaju to povjerenje u medije što je dobro”, rekao je Kontić za N1.

Kontić je ocijenio da javni mediji u BiH uglavnom funkcionišu u službi politike i stranaka, a ne u službi javnosti.

”Uglavnom je svaka izborna godina, godina koja je izazovna za medije, broj pritisaka i napada na novinare raste. Nema razloga da se to ne očekuje i ove godine. Kod nas postoji taj jedan stalni pritisak na medije, on se izražava na različite načine. Mi smo objavili jedan tekst na Media centru koliko tužbe za klevetu blokiraju novinare. I to je jedan način na koji se medije pritiskuju. I država puno ulaže u medije. Kod nas je problem što javni mediji uglavnom u službi politike i političkih partija nego javnosti koja ih plaća”, ispričao je gost Novog dana.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je, optužnicu protiv Nermina Džafića, zaposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i osobnog pratioca Gordane Tadić, zbog prijetnji upućenih novinaru Žurnala Avdi Avdiću. Kontić je ovu informaciju ocijenio dobrom.

”To je dobar podatak jer je Avdo, mora mu se priznati jedan novinarski nerv i jedna kuraž građanska koja je mislim bez premca u ovdašnim medijima. To se mora poštovati, način na koji on pokušava da javnosti iznese informacije”, zaključio je Kontić.

Podsjećamo, Međunarodni dan slobode medija 3. maja je obilježen i u Bosni i Hercegovini, uglavnom aktivnostima novinarskih udruženja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.