Tužilaštvo traži da presuda Oriću i Muhiću bude poništena

Vijesti 08. maj 201810:40 > 10:53
N1

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je zasjedalo povodom žalbe Tužilaštva BiH na presudu u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, a kako javlja reporterka N1 televizije Tina Jelin - Dizdar koja prati ovaj događaj, Tužilaštvo je Apelacionom vijelu predložilo da uvaži žalbu i poništi presudu.

”Tužilaštvo predlaže da Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine uvaži žalbu, poništi presudu i održi pretres pred Apelacionim vijećem. S druge strane, odbrana je žalbu u cjelosti odbila kao neosnovanu i od Suda traži da u cjelosti potvrdi prvostepenu presudu’‘, javila je reporterka N1 televizije Tina Jelin – Dizdar koja prati ročište.

Podsjećamo, kao argument za ukidanje prvostepene presude Tužilaštvo je navelo da “pisani otpravak presude mora potpuno odgovarati presudi koja je objavljena u sudnici, a zbog razlike je nerazumljiva i protivrječna sama sebi i razlozima presude”. Tužilaštvo je također navelo “da je presuda sačinjena uz obrazloženje zasnovano na nepostojećem iskazu koji nije predočen na glavnom pretresu”.

Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u januaru pretprošle godine, a tokom dokaznog postupka iskazi svjedoka optužbe govorili su u korist Orića i Muhića i tako u nekoliko navrata diksreditovali zaštićenog svjedoka O1 na čijem se iskazu najvećim dijelom bazirala i optužnica Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.