Štrajk prosvjetnih radnika: "Stanje loše, reforme potrebne"

Vijesti 08. maj 201818:24 > 19:23
N1

U Sarajevu je održan štrajk upozorenja prosvjetnih radnika i radnica osnovih i srednjih škola ovoga kantona, koji su - na koncu - pred zgradom kantonalne Vlade ukazali na probleme s kojima se susreću, naglasivši kako su nezadovoljni stanjem u obrazovnom sistemu.

Od zahtjeva, poručuju, neće odustati, te pozivaju vladu na pregovore. Prema navodima organizatora bilo ih je oko 2.000. Okupljeni oko temeljnog zahtjeva: bolje obrazovanje. Stanje je izuzetno loše, poručuju. Reforme su neophodne.

Mi ćemo preduzeti sve mjere sindikalne borbe. Ovdje se ne traže novci. Mi tražimo sve u interesu djeteta, da ne uče gluposti u nastavnim planovima i programima. To je poruka. Ali izgleda da to neće moći proći bez nekih potresa“, kazao je za N1 Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo.

Zahtjevi koje iznose pred resornog kantonalnog ministra su – među ostalima – ukidanje viška birokratizacije, provođenje kurikularne reforme, nove pedagoške standarde, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpuno poštivanje kolektivnih ugovora.

Jedan dio zahtjeva Vlada Kantona Sarajevo je već uvažila. Mi očekujemo već poslije današnjih protesta, tokom ove sedmice da sjednemo za pregovarački stol, da se donesu kvalitetni pedagoški standardi; te da na taj način Vlada pokaže da su im učenici interes, njihova prava i njihovo kvalitetno obrazovanje“, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Potpuno zaustavljanje mjera štednje koje se provode preko leđa radnika i učenika, također je jedan od zahtjeva prosvjetnih radnika. S druge pak strane, resorni ministar poručuje kako su mnogi zahtjevi već udovoljeni te da će nove zahtjeve nakon ovih prosvjeda biti uopće teško i razmatrati.

Ja sam i jučer komentarisao jer sam bio na skupštini Sindikata da je puno teže Vladi KS izaći u susret nakon protesta jer protesti su poruka i za sve ostale sindikate da ako izađete na ulicu možete ostvariti svoja prava, što je u toku kalendarske godine jako teško. Sve što planirate kroz budžet je moguće ostvariti. Obično kod donošenja budžeta je neophodno boriti se za svoja prava i ostvariti sve ono što očekujete u toj tekućoj godini“, kazao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS.

Opširnije u prilogu Nikole Vučića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.