Wigemark: Svaki kamen spomenika priča priču svakog borca

Vijesti 09. maj 201813:41 > 14:45
N1

Svečanom otvaranju obnovljenog Partizanskog groblja u Mostaru je prisustvovao i Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH. U svom govoru je citirao arhitektu Partizanskog groblja, Bogdana Bogdanovića: "Svaki kamen ovog spomenika priča priču svakog mladića koji je poginuo u ratu".

Wigemark je istakao da se “moramo prisjtetiti ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma.”

“Ovo je jedan od najvažnijih trenutaka u historiji moderne Evrope. Historije u kojoj je bilo mnogo krvoprolića i ubijanja”, kazao je.

Podsjetio je na historijski trenutak kada je francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schumann, pet godina poslije Drugog svjetskog rata pozvao svog njemačkog kolegu na mir i saradnju.

“Francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schumann pozvao svog njemačkog kolegu da zajedno rade dvije nacije nakon pet godina od Drugog svjetskog rata. Schumann je otvorio epohu razumijevanja i saradnje u Evropskoj uniji. To je bio put izliječenja ratnih rana”, rekao je Wigemark.

Smatra da su fundamentalne vrijednosti utkane u “ovu monumentalnu građevinu”.

Naglasio je da se uvijek moramo podsjećati na antifašističke vrijednosti “koliko god da o njima govorimo”.

Ukazao je da “Evropska unija nije imperija koja osvaja druge države, već Unija nezavisnih država koje dijele zajedničke vrijednosti i države postaju njene članice svojom voljom”.

Izrazio je impresioniranost monumentalnom građevinom u Mostaru.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.