Zvizdić: Zločini pokazali da fašizam ima hiljadu lica

Vijesti 09. maj 201814:09 > 14:15
N1

Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u Mostaru je svečano otvoreno obnovljeno Partizansko groblje. Svečanom otvaranju su prisutvovali zvaničnici različitih nivoa vlasti. Fadil Novalić, premijer FBiH je kazao da je žalosno što se 20 godina čekalo na obnovu. Prisutnima se obratio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Novalić je istakao da je bio nedopustiv nemar prema ovom monumentalnom spomeniku i podsjetio je na njegov značaj.

“Da se podsjetimo. Nalazimo se na Partizanskom groblju – simbolu pobjede nad fašizmom. Taj dan nije slučajno odabran kao Dan Evrope koja je time poslala poruku svim budućim generacijama i narodima Evrope. Podsjetimo se da partizani nisu bili tek obični ljudi jer su bili na putu antifašizma koji je Evropa priznala kao službeni pravac. Žalosno je da smo 20 godina čekali na obnovu spomenika. U zadnji trenutak je obnovljen ovaj monumentalni spomenik. Pokazali smo nemaran odnos. Bilo je sve manje zajedničkih ciljeva, a sve više podjela”, rekao je Novalić.

Za Novalića je obnova spomenika “početak restauracije ideje antifašizma”. Naglasio je doprinos Mostaraca u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

“Trećina stanovnika ovog grada je bila u borbi i nadam se da će Mostarce ovaj spomenik podsjetiti na vremena jedinstva. Pokazali smo opredjeljenost da slavimo najslavnije trenutke naše historije. Nastavit ćemo obnavljati naše spomenike. Naša historija je puna svjetlih tačaka i daje nam povod da budemo ponosni na naše predake”, zaključio je Novalić.

Zvizdić je u svom obraćanju istakao da je dato obećanje da će spomenik biti obnovljen i da se to desilo.

“Podržali smo inicijative, organizacije i entuzijaste koji su željeli da se ovaj spomenik obnovi. Ovo je angažman svih onih koji cijene vrijednosti poput slobode i jednakopravnosti”, rekao je.

Zvizdić je upozorio da u BiH “svjedočimo da fašističke i hegemonističke ideologije nisu poražene”.

“Naša svakodnevnica nas podsjeća da postoje elementi diskriminacije s obrisima na granici fašizma. Za ideologije za koje smo mislili da su zauvijek slomljene, 90-ih godina su na tlu BiH ponovo oživjele što je rezultiralo najgorim zločinima. Masovni logori, zločini, genocid su nam pokazali da fašizam ima hiljadu lica. Historija se ponavlja ako ne naučimo potrebne lekcije”, rekao je.

Zvizdić smatra da antifašizam treba biti imperativ u političkom djelovanju.

“Antifašističko naslijeđe je civilizacijsko naslijeđe. Upravo ovdje na Partizanskom groblju u Mostaru možemo biti ponosni na djedove koji su se priključili svjetski priznatom antifašističkom pokretu”, kazao je Zvizdić.

Istakao je da ideja “antifašizma ne smije biti priskrbljena od strane niti jedne ideologije i jedne partije, već treba da pripada svim narodima i građanima BiH”.

Obećao je da će biti u potpunosti završena obnova Partizanskog groblja.

Nakon obraćanja zvaničnika, brojne delegacije su položile vijence ispred spomen obilježja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.