Više od milion KM na službena putovanja bh. parlamentaraca

Vijesti 09. maj 201816:22 > 16:26
N1

Za službena putovanja poslanika i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u inostranstvo za tri i po godine godine utrošeno je 841 hiljada 714 stotina konvertibilnih maraka, a u zemlji 281 hiljada i 310 KM. Ukupno oko 1, 1 milion maraka.

Informacija je to iz dijela odgovora na poslaničko pitanje poslanika Demokratske fronte Damira Bećirovića upućenog Kolegijumu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ovi poslanici, odnosno delegati u samom su vrhu onih na čija je putovanja u inostranstvo država najviše potrošila:

  • Senad Šepić 80.156,00 KM

  • Ognjen Tadić 54.467,55 KM

  • Saša Magazinović 54.173,13 KM

  • Milica Marković 45.321,91 KM

  • Mladen Bosić 41.383,35 KM

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić komentarisao je za N1 utošeni iznos od preko 80 hiljada maraka.

“U ovom mandatu sam, u te tri i po godine, predsjedavajući bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i svi ti troškovi vezani su za obavljanje tog posla. Na svako putovanje sam išao isključivo po nalogu Kolegija i samo radio svoj posao – predstavljao zemlju. Posebne su obaveze bile tokom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope prije dvije godine, kada sam, u svojstvu predstavnika zemlje predsjedateljice morao na sedmičnoj osnovi prisustvovati raznim sastancima, forumima i skupštinama širom Evrope i tada je nastao najveći dio tih troškova”, naveo je Šepić.

I iznos koji je potrošen na službena putovanja poslanika SDP-a BiH Saše Magazinovića u samom je vrhu tabele.

N1

Kada pravimo analizu troškova PS BiH ja mislim da je važno razdvojiti predstavljanje Bosne i Hercegovine u tijelima gdje smo punopravni član i politički turizam. Morate znati da ima i jednog i drugog. Kao čovjek koji predstavlja BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu moram vam reći da i ja sam pratim ovu problematiku i da bi bilo dobro za državu – čak da nekima koji nas predstavljaju u inostranstvu plati i da ne idu. Zašto? Zato što nas u inostranstvu često predstavljaju ljudi koji ne govore jezik, koji apsolutno ne poznaju diplomatske norme, koji ne znaju ni elementarne stvari o temema o kojima bi trebali govoriti. S druge strane, postoje parlamentarne skupštine kao što je Vijeće Evrope, NATO, OSCE gdje je BiH predstavljena i na parlamentarnom nivou i najveći troškovi zapravo odlaze na predstavljanje BiH u tim institucijama. Ja sam jedan od onih koji BiH predstavlja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu i to je razlog mojih troškova”, izjavo je Magazinović za N1.

N1


Damir Bećirović, poslanik DF-a, nije zadovoljan cjelinom odgovora na njegovo poslaničko pitanje, posebno za putovanja u zemlji.

“Sekretarijat je ovdje stavio – pošto imate poslanike koji nisu iz Sarajeva, a ne uzimaju novac za stan i smještaj u Sarajevu pa je Sekretarijat dodavao i te cifre – taj novac koji se plaća za gorivo za dolazak u Sarajevo na komisije i sjednice parlamenta pa je to dodato u konačan broj tako da se ne vidi. Detaljan izvještaj za putovanja u zemlji, kao što smo dobili za putovanja u inostranstvu, ja nisam dobio i ne mogu reći koja su to putovanja u Bosni i Hercegovini, koji su to pozivi, na šta se sve išlo – taj dio odgovora nedostaje”, reako je Bećirović za N1.

Nekoliko poslanika, odnosno delegata nisu potrošili ništa ili nisu ni putovali u inostranstvo, poput Zaima Backovića, Denisa Bećirovića, Mirsada Mešića, Miroslava Milovanovića, Nikole Špirića, Fahrudina Radončića i drugih.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih
mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.