Optužnica protiv osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

Vijesti 10. maj 201809:14 > 09:39
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv osam bh. državljana koje se terete za međunarodnu trgovinu ljudima i iskorištavanje žena, djece i maloljetnika za vršenje krađa i džeparenja u Parizu i drugim gradovima Francuske. Nezakonito su stekli imovinsku korist od 5,8 miliona maraka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv: Elvisa Salčinovića, rođenog 1976. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan, Denisa Hamidovića, rođenog 1994. godine u Rimu, državljanin BiH, Tonija Hamidovića, rođenog 1991. godine u Sanskom Mostu, ranije osuđivan, Vehbije Salčinovića, rođenog 1966. godine u Lukavcu, državljanin BiH, ranije osuđivan, Luke Hrustića, rođenog 1992. godine u Rimu, državljanin BiH, Kenana Frndića, rođenog 1980. godine u Zenici, državljanin BiH, ranije osuđivan, Nedeljka Dakića, rođenog 1969. godine u Prijedoru, državljanin BiH, ranije osuđivan i Božidara Trišića, rođenog 1957. godine u Vlasenici, uposlenik općine Vlasenica, državljanin BiH.

“Optuženi se terete da su u periodu od 2012. do 2015. godine, kao organizirana kriminalna grupa učestvovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i maloljetnika u BiH, koje su činjenjem krivičnih i koruptivnih djela prevozili na teritoriju Republike Francuske, gdje su ih primoravali da vrše krađe i džeparenja na javnim mjestima, metroima, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja te tako stečeni novac šalju optuženima u BiH”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH su ukazali da su “žrtve bile, prijetnjama po život i sigurnost, primoravane na svakodnevno i kontinuirano vršenje krivičnih djela, a optuženi su novac stečen činjenjem krivičnim djela u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život“.

U saopštenju je navedeno da je “tokom istrage utvrđeno da su optuženi, putem davanja dara, mita ili drugih oblika koristi te zloupotrebama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili lične i putne dokumente osobama koje su transportovali u Francusku radi činjenja krivičnih djela te je istragom obuhvaćen i V. H., službenik ambasade BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na osnovu sporazumnog priznanja krivice, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zloupotrebom položaja, kao uposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorena i nezakonita dokumenta osobama koje su transportovane u Francusku”.

Tužilaštvo BiH je naglasilo da su “službenici Tužilaštva BiH i SIPA-e boravili u Parizu i da će njihove kolege iz policijskih struktura Francuske će biti pozvane i kao svjedoci u ovom predmetu. Optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem oko 350 materijalnih dokaza prikupljenih u istrazi”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.